Bondbönor, så lyckas du
Runt Medelhavet har bondbönan hög status, men i våra matbutiker lyser de oftast med sin frånvaro. Så jag odlar dem, och njuter dem färska, frästa i olivolja med vitlök och till det en bit gott rågbröd och ett glas rött.
Dessutom är det en härligt sensuellt känsla att sprita bondbönor!
Var? I mager, men lucker jord, soligt–halvskuggigt läge.
När? Sås när körsbärsträden står i blom.
Hur? Så bondböna två och två, på ett djup av 3 cm och 20 cm mellan plantorna.
Vattna: Enbart vid torka.
Gödsla: Nej, bönorna avger istället näring till jorden.
Viktigt! För tidigare skörd och mindre med löss, nyp av den översta delen av plantan när den börjar blomma. Bönorna kräver stöd, några enkla grenar räcker som växtstöd.
Skörda: Från mitten av juli, när skidan pekar nedåt.

Till höger, mot staketet, växer bondbönor av sorten ’Crimson flowered’, den enda bondbönesort som har rubinröda blommor, alla andra har vita.
Läs om Lycksele stads odling av bondbönor här.