3 sätt att avhärda tomater

3 sätt att avhärda tomater

Österläge är bästa läget för tomatplantorna när de ska vänjas vid att vara ute. Foto: Kerstin Engstrand

Avhärda tomater, begreppet avhärda brukar vålla lite huvudbry. Det betyder helt enkelt att ge plantor som är uppdragna inomhus under optimala förhållanden en möjlighet att vänja sig vid utelivets mera bryska tillvaro. Avhärdningen brukar man börja med två veckor innan planerad utplantering.

Lättast går det om man har ett växthus, då kan de i början av maj i regel få tillbringa några veckor där innan de får komma ut i det fria. Ja, tomater går alldeles utmärkt att odla ute. I hink, kruka eller i rabatten mot en husvägg.

Har du för bråttom att plantera ut dem kan de drabbas av sena nattfrosten. Bästa barnkrubban för dina uppdragna tomatplantor är österläge, och då under tak vid en husvägg. Bjuder maj månad på ovanligt varmt väder klarar de att stå i österläge även under nätterna.  Annars får du ta in dem på nätterna. Österläge för att där är solen snällast.

Ställer du dem i starkt sol, i söder eller sydvästläge ja då kommer bladen snabbt se ut så här:

"Solbränt" tomatblad. Foto: Kerstin Engstrand
”Solbränt” tomatblad. Foto: Kerstin Engstrand

Tomaten dör inte av ”solbrännan” men den har fått sig en liten törn.Plantan hade haft det skönare om den hade fått lite skugga, en tyllgardin eller lite fiberduk hade fungerat bra.

Dör kan de dock göra om de får stå för varmt i gassande sol utan vatten. Är det dessutom blåsigt så torkar plantorna snabbt ut.

Japanska tips

Kan du inte ställa ut dem å ett bra ställe kan du använda några japanska tips. Som att låta dem stå och fläkta sig vid en vanlig inomhusfläkt. Några minuter varje dag räcker.

Du kan även göra liknande för hand, en minuts viftande per planta med en bit kartong ger samma effekt.

 

Lycka till!

Text och foto: Kerstin Engstrand