Basilika som insynsskydd: Skörda litervis av basilika, året runt

Basilika som insynsskydd: Skörda litervis av basilika, året runt

Skördedags! Två måander efter sådd ger de här plantorna mellan fyra och fem liter basilikablad. Foto: Kerstin Engstrand

Älskar du pestosås? Det gör vi och vi odlar alla ingredienser utom pinjenötter, olivolja, ost, salt och peppar själva. Vi är självförsörjande på basilika och vitlök och har frysen full av pestosås. Året runt! Samt en hel del blad för sallader. Detta är ren och skär lycka!

Inte nog med det, basilika doftar så underbart. En parfym som doftar basilika och vitlök skulle vi gärna tänka oss.

Hur gör vi då?
Basilikaplantans rötter efter en månad. Hydroponiskt odlad. Foto: Kerstin Engstrand
Basilikaplantans rötter efter en månad. Hydroponiskt odlad. Foto: Kerstin Engstrand

Jo, vi odlar basilikan hydroponiskt. Detta efter inspiration av Niklas Hjelm på Hemmaodlat som också varit med och utvecklat den suveräna odlingslådan kallad Harvy. Lådan ser ut som en balkonglåda med lock. Vi har ursprungslådan med sex odlingsfack, numera finns en mindre variant om tre. Det finns andra system, som Ikeas Krydda/Växer, som också fungerar bra, båda systemen har fördelen med att man odlar i vatten utan pump. Efter flera års test har vi kommit fram till att basilikan ger bäst skörd i Harvy. Läs om vårt omfattande test av Harvy och Ikeas här.

Att odla hydroponiskt betyder att man odlar i vatten istället för jord. Till vattnet tillsätter man flytande näring. Här kommer en nackdel, näringen är inte ekologisk men å andra sidan talar vi inte om några större mängder. Dessutom slipper vi plastkrukor och plastskyddsomslag som finns runt de plantor av färsk basilika man köper i matbutiken. De plantor vi får fram i vår egen odling blir också kraftigare och har bättre smak än de som köps.

Tre odlingsomgångar om fyra månader per år blir det och resultatet blir litervis av nyskördad basilika samt frysen fylld med hemmagjord pesto.

Läs också vårt klassiska italienska pestorecept: Nyskördad basilika blir pestosås

Sort och sådd

Lite konservativa är vi, vi odlar enbart den klassiska basilikan ’Genovese’. Har man lärt sig laga mat i Italien och barnen är uppfödda på äkta pesto så är det Genovese som gäller. Ibland säljs den under namnet ’Classico’. Sorten ’Tigullio’ är också ok.

Vi sår 2-3 frön per plugg. Tre för att var på säkra sidan att minst en gror. Det blir ingen vinst med att så fler i en plugg. Två plantor klarar att växa vidare i en plugg i de nästan fyra månader de ska växa men allra bäst är en planta per plugg, behåll den planta som är livskraftigast.

Efter sådd så gror basilika i regel efter två till fyra dagar. Fröna sås på ytan i de pluggar gjorda av kokos som är anpassade till Harvy. Pluggarna får först dra i vatten innan sådden görs. När pluggarna dragit åt sig vatten sätter vi dem i en anpassad hållare som följde med när vi köpte pluggarna som i sin tur sätts i en folieform på en värmematta. Värmemattan ger en jämn värme till sådden och fungerar särskilt bra om du har lite svalare inomhus. Basilika gror bra vid en temperatur av minst 22 grader, vanlig inomhustemperatur. Har du golvvärme kan du ställa sådden där. Men har du en rumstemperatur av 22 grader fungerar det bra att dra upp plantor utan värmematta. Det finns uppgifter om att basilika vill ha 28 grader för att gro optimalt men min erfarenhet är att viktigast är 22 grader och frö av hög kvalitet.

Plantorna växer långsamt i början, men efter två veckor tar de fart.

 

På fönsterbrädan med tillskottsljus
Niklas Hjelm visar ofta upp sin basilikaodling på olika trädgårdsmässor. Här på Nordiska Trädgårdar 2018. Foto: Kerstin Engstrand
Niklas Hjelm visar ofta upp sin basilikaodling på olika trädgårdsmässor. Här på Nordiska Trädgårdar 2018. Och den väcker uppmärksamhet. Foto: Kerstin Engstrand

Odlingen står på fönsterbrädan i ett västerfönster, stort sådant som ger rejält med ljus. I perioden november till och med mars behövs extra ljus. Vi sätter då upp en enkel ledljusramp som sätts fast med sugproppar direkt på fönstret.

Tumregeln är enkel, mellan höstdagjämningen i slutet av september till vårdagjämningen i slutet av mars (grovt 22 september till 22 mars) så behövs tillskottsbelysning.

En klar fördel med Harvy gentemot Ikeas är att det är lätt att få tag på allt som behövs, allt finns att köpa på nätet och i de flesta trädgårdsbutiker. Ikea säljer exempelvis inte sin näring på nätet.

Oktober 2019 erbjöd dock så mycket sol så vi då slapp sätta på extraljuset, den sattes inte igång förrän i november som var å andra sidan oerhört solfattig. Ljusrampen kan lätt justeras upp i höjd. Enkelt och bra.

16 timmar per dag bör ljusrampen vara på.

Man kan odla längre in i rummet med tillskottsljus men närheten till ett fönster ger bättre ljus och därmed också krispigare blad och godare smak.

Klipp och skörda, klipp igen och skörda igen

Skördedags! Två måander efter sådd ger de här plantorna mellan fyra och fem liter basilikablad. Foto: Kerstin Engstrand

Skördedags! Två månader efter sådd ger de här plantorna mellan fyra och fem liter basilikablad. Det är första rejält stora skörden, fler kommer det att bli under de kommande två månaderna. Foto: Kerstin Engstrand

Från sådd i början av juli fram till den såddens sista skördeomgång i början av november så gav sex plantor minst 13 liter basilikablad plus stjälkar. Då hade vi också skördat enstaka blad till sallader och en första mindre skörd efter fyra veckor.

En månad efter sådd och det är dags att toppa plantorna och därmed första lilla skörden. Foto: Kerstin Engstrand
En månad efter sådd och det är dags att toppa plantorna och därmed första lilla skörden. Foto: Kerstin Engstrand

Efter den tredje skörden, slutskörden, är plantorna ganska trötta men då har vi dels frysen full med pestosås samt redan nya pluggar förberedda att sätta i.

Det går utmärkt att förbereda pluggarna genom att ställa dem i en plastburk och låta dem komma i gång. Strax innan rottrådarna börjar växa igenom pluggen är det dags att flytta över dem till den hydroponiska odlingen, 14 dagar innan det är dags för byte börjar vi förbereda nästa omgång med att så nya frön i nya pluggar.

2. Samma basilika, nu två veckor efter sådd.  Foto: Kerstin Engstrand
2. Samma basilika, nu två veckor efter sådd. Foto: Kerstin Engstrand

 

  1. Sådd
  2. 4 veckor efter sådd sker första mindre skörden, då passar vi på att skörda så att plantorna kommer att förgrena sig. Vi skördar genom att knipsa av toppen på varje planta, nu kommer plantorna att bre ut sig på bredden, samt växa uppåt. Det brukar bli lagom till en större portion pesto, ungefär motsvarande en normal kruka basilika från butiken.
  3. Nästa skörd kommer efter ytterligare fyra veckor, dvs. åtta veckor efter sådd. Nu är det en rejäl skörd, på minst 4 liter blad plus stjälkar.
  4. Tredje skörden, rejäl sådan efter ytterligare fyra veckor dvs. 12 veckor efter sådd. Kom ihåg att skörda genom att också toppa plantorna så de fortsätter att förgrena sig.
  5. Två veckor senare, det vill säga 14 veckor efter första sådden sås en ny omgång pluggar för att sättas ut efter slutskörden två veckor senare.
  6. Slutskörd sker 16 veckor efter sådd. Dags att göra rent lådan och tillsätta nytt vatten. Då är de nya pluggarna redan förberedda och sätts på plats.Ny odlingsomgång om fyra månader påbörjas.

 

Tre månader efter sådd, ytterligare en skörd har gjorts  och plantorna är på gång att växa till sig igen för den sista skörden om fyra veckor. Foto: Kerstin Engstrand
Tre månader efter sådd, ytterligare en skörd har gjorts och plantorna är på gång att växa till sig igen för den sista skörden om fyra veckor. Foto: Kerstin Engstrand

Så rullar det på. Vatten behövs fylla på i lådan successivt, ju större plantorna blir desto mer vatten behövs. Näring tillsätts enligt förpackningens anvisning.

Under ett år om 52 veckor får vi tre odlingsomgångar som vardera ger totalt minst 10 liter basilikablad. Plus stjälkar som går utmärkt att använda, även blommor och blomknoppar använder vi i vår pesto. En pesto som är väsentligt bättre i kvalitet än de man köper i burk.

Efter en rejäl skörd kan man  se att plantorna "läcker vatten". Inget farligt, det upphör efter en dag och därefter fortsätter de att växa till sig.  Foto: Kerstin Engstrand
Efter en rejäl skörd kan man se att plantorna “läcker vatten”. Inget farligt, det upphör efter en dag och därefter fortsätter de att växa till sig. Foto: Kerstin Engstrand

Vill du jämföra mängden blad mot en köpt matbutiksplanta brukar man räkna med att en sådan ger 20 gram basilika. Det är svårare att jämföra smak, de hemmaodlade har starkare smak än de köpta.

Och på köpet får man en trevlig hobby, en väldoftande sådan! Samt man kan resa bort ett par dagar utan att man behöver en blomvakt. När plantorna blir större bör man se till att någon kommer och har koll på vattennivån. Men det brukar var så lätt att blomvakterna tycker det är ett rent nöje. Sedan kan de få en härlig present av dig, din egen hemmagjorda pesto. Inte dumt alls!

Läs också: 

Nyskördad basilika blir pestosås

Basilika, så här sår du

Basilika, sorter

Rabarber testar: Odla i vatten, hydroponiskt

Text och foto: Kerstin Engstrand