Mina novembertomater: Odla kruktomater under vinterhalvåret

Mina novembertomater: Odla kruktomater under vinterhalvåret

Kruktomater ger bra skörd. Foto: Kerstin Engstrand

19 november har Elisabeth namnsdag. Vi är många som heter Elisabeth så det är en ”stor” namnsdag. En annan stor namnsdag är Anna, av tradition lägger man lutfisken i blöt på Anna-dagen den 9 december men jag har av min mor lärt mig att Elisabethdagen, den firar man genom att så låga kruktomater för odling under vinterhalvåret.

Det är härligt! Just kanske för att november är normalt en verkligt grå månad. Då är det extra härligt att så frön till julröda tomater!

Finessen är att det behövs inte några stora investeringar. Under årtiondena har tekniken utvecklats. Min mor odlade i köksfönstret i godisburkar (hon skulle i år fyllt 103 år). Jag odlar mina hydroponiskt, i vatten med flytande näring.

  • Tomatens gyllene tal är 8

  • Från sådd till blomning: 8 veckor

  • Från blomning till mogna tomater: 8 veckor

Kruktomater är vanligen lite tidigare. Bifftomater senare, och de fungerar inte att odla inomhus då de blir stora plantor.

Sår du tidiga kruktomatsorter den 19 november kan du skörda de första mogna tomaterna runt 27 februari. Vill du kunna skörda den 14 februari så får du börja tidigare,  i mitten av oktober och som senast den 1 november.

Vad behöver du?

0wwseeds

Frön till lågväxande tomater körsbärstomater, ibland kallade för kruktomater. Bra klassiska sorter är ’Tiny Tim’ och ’Vilma’ samt den nyare ’Veranda Red’. Andra bra sorter är ’Minibel’ och ’Bajaja’.

I denna artikel får du följa sorten ’Veranda Red’ odlad i en Harvy. Harvy är en finurlig låda för att odla i vatten. Den finns i två varianter, den första som kom på marknaden, den större som rymmer sex plantor och den nyare, mindre som är hälften så stor. En fördel med att odla hydroponiskt är växtkraften samt smaken. Både tomater och basilika samt sallat utvecklar en kraftigare smak odlade hydroponiskt vilket är viktigt om man odlar inomhus under det solfattiga vinterhalvåret. I en liten Harvy passar det bra med två plantor, i den större tre. Tomater bör man odla i vartannat hål. Pluggen som är mellan tomaterna kan du exempelvis odla persilja eller koriander i.

Läs också: Odla hydroponiskt, vi testar 

 

Ljuskälla

ljuskallax2

Då tiden mellan höstdagjämningen och vårdagsjämning är ganska solfattig behövs tillskottsljus. Jag kör med en ljuskälla, Airam Superlux LED 20W (kallvit 4000K, fattning E27) i en vanlig arbetslampa. Den är billig, under 100 kronor och ger mycket bra ljus. Stig Häggkvist som driver Facebooksidan Växtljus för hobbyodlare har testat dem och gett dem mycket bra betyg. Även 10W från samma fabrikat är mycket bra.

Har du armatur för E14-sockel är Airam LED PAR20 E14 6,2W 3500K också bra och mycket prisvärd.

Ljuskällan sitter i en arbetslampa där man kan skruva fast larmaturen på ett bord. Den räcker gott för en liten Harvy med tre plantor eller en stor växt. Belysningen går i 12 − 16 timmar, 16 timmar i början (06.00 till 22.00) från november till början av mars, därefter12 timmar från vårdagjämningen i slutet av mars. Odlar du i en stor Harvy med tre tomatplantor behövs mer ljus som sprids över ytan. En fördel med en arbetslampa är att den lätt kan justeras i höjd allt eftersom plantorna växer till sig.

Sår i plugg
Liten fröplanta i sim plugg. Denna är 10 dagar gammal.  Foto: Kerstin Engstrand
Liten fröplanta i sim plugg. Denna är 10 dagar gammal. Foto: Kerstin Engstrand

Jag använder mig gärna av de pluggar som finns för Harvy. Särskilt när jag ska så ett fåtal växter.

Tomatfrön ska täckas med lite jord. I pluggarna finns det redan hål och det är bara att putta över lite av pluggen över fröet. Kom dock ihåg att fukta pluggarna rejält innan sådd.

Efter cirka två till fem dagar har tomatfröna grott men det kan ta lite längre tid.  I rumstemperatur på 22 grader har tomat en mycket hög grobarhet så det räcker med ett frö per plugg. Är dina frön några år gamla, eller om du vill vara på säkra sidan, kan du så två frön per plugg och om båda gror klippa bort den svagaste.

Odlar hydroponiskt, i en liten Harvy
Illustration från www.harvy.se . Denna  visar den stora varianten.
Illustration från www.harvy.se . Denna visar den stora varianten.

Fördelen med Harvy är att man inte behöver någon luftpump vilket många andra hydroponiska system kräver. Om du alltid har vattennivån upp till START-markeringen så håller odlingen i minst ett halvår utan problem – förutsatt att du regelbundet fyller på vatten förstås och näring. Det är flytande näring som gäller och det finns sådan att köpa till.

Tidslinje

Sådd av frön: 19 november, fröna grodde efter två till fem dagar.

Efter två veckor var det dags att flytta över pluggarna med fröplantorna till Harvyn:

Efter 2 veckor är det dags att flytta pluggen med fröplantan till den hydroponiska odlingen. Foto: Kerstin Engstrand
Efter 2 veckor är det dags att flytta pluggen med fröplantan till den hydroponiska odlingen. Foto: Kerstin Engstrand

Plantorna växer nu snabbt till sig:

7 veckor sedan sådd:  Första blomknopparna syns tydligt:

Efter sju veckor syns första blomknopparna. Foto: Kerstin Engstrand
Efter sju veckor syns första blomknopparna. Foto: Kerstin Engstrand

Plantan blommar rejält, det har nu gått åtta veckor sedan sådden:

Åtta veckor har gått efter sådden och nu blommar det ! Foto: Kerstin Engstrand
Åtta veckor har gått efter sådden och nu blommar det ! Foto: Kerstin Engstrand

Första stora gröna tomatkarten syns tydligt:

Tio veckor - första stora kartet syns tydligt!  Foto: Kerstin Engstrand
Tio veckor – första stora kartet syns tydligt! Foto: Kerstin Engstrand

Nu börjar de komma gott om kart:

13 veckor från sådd, nu är det gott om kart! Foto: Kerstin Engstrand
13 veckor från sådd, nu är det gott om kart! Foto: Kerstin Engstrand

Skörden lyser rött! Det har nu gått 15 veckor efter sådd.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Och så fortsätter det hela våren och försommaren:

Kruktomater ger bra skörd. Foto: Kerstin Engstrand
Kruktomater ger bra skörd. Foto: Kerstin Engstrand

I mitten av juni kunde jag ha planterat ut plantorna men hade så många andra tomatplantor så den fick fortsätta ett ta till inomhus innan den kastades.

Läs också: Odla basilika i en Harvy

Text och foto: Kerstin Engstrand