Sallatsipomea, asiatisk bladgrönsak som älskar vatten

Sallatsipomea, asiatisk bladgrönsak som älskar vatten

Foto: Kerstin Engstrand

Har du varit i Thailand har du säkerligen ätit dessa gröna blad, kanske utan att veta om det. De är vanliga i wok, frästa med vanlig lök eller vitlök samt lite chili. Lätt frästa i smör är heller inte så dumt. Och sallatsipomea går utmärkt att odla även i vårt klimat.

Bara den får växa fuktigt. Mycket fuktigt. Torr jord hatar den. Och den vill ha djup jord, för sallatsipomea har fantastiska rötter. Det sägs att de kan bli hela tre meter långa! Samt att rötterna, om de växer i vatten, kan flyta!

Därför går den bra att odla i hydroponisk odling. Sallatsipomea är som det svenska namnet anger en ipomea, släkting till bland annat blomman för dagen. Dess vetenskapliga namn är Ipomoea aquatica. Aquatica anger att den trivs i vatten, aqua betyder vatten. På engelska kallas den för water spinach, vattenspenat, det asiatiska namnet är i regel Kangkong.

Får du tag på frön, de finns att köpa inom EU, så kan det vara god idé att odla lite inomhus innan du börjar storodla utomhus. En testodling för att lära känna sallatsipomeans egenskaper kan man lätt göra i en mjölk- eller juicekartong. Har du redan ett set för hydroponisk odling så är det förstås ett mycket bra alternativ.

Det går lätt att låta fröna gro direkt i pluggen. bara att flytta över till den hydroponiska odlingen när fröna har grott.  Foto: Kerstin Engstrand
Det går lätt att låta fröna gro direkt i pluggen. bara att flytta över till den hydroponiska odlingen när fröna har grott. Foto: Kerstin Engstrand

Fröna gror snabbt, i regel på två till tre dagar. Det händer att fröskalet inte släpper från hjärtbladen, då kan man antingen spraya lite med vatten eller sätta ett glas över den lilla fröplantan, det skapar bättre luftfuktighet och fröskalet brukar då släppa. Annars kan du försiktigt pillra bort skalet. Använder du glastekniken, var försiktig så att inte solens strålar träffar glaset.

Med extraljus kan man även odla sallatsipomea under vintern. Odlar du hydroponiskt i ett stort kärl, gärna extra djupt sådant växer den i rekordfart!

En stor mjölk-/juicekartong, hållare för pluggar/ liten nätkorg, odlingsplugg samt några frön är allt som behövs. Plus näring, det finns särskilt flytande näring för hydroponisk odling att köpa. För hur du ska tillsätta näring, följ anvisningarna från tillverkaren.I mjölk-/juicekartong ska du hälla i vatten så att det når till pluggens nederdel, inte mer. Luftspalten är viktig för syresättning av vattnet.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Sallatsipomea, tomater och gurka odlade i en Harvy i januari-februari månad. Foto: Kerstin Engstrand

 

Sallatsipomeans rötter är kraftiga! De känns som rep. Detta medför att bäst lyckas du om du odlar i en behållare som är extra djup. Är behållaren för grund så blir plantorna lättare “trötta”.

Foto: Kerstin Engstrand
Växtkraft eller ska man säga, rotkraft? Foto: Kerstin Engstrand

 

Odla i jord

Utomhus vill sallatsipomea växa i fuktig jord. Samt ha god värme, den vill ha ett gosigt klimat som vi normalt inte har.  En bra täckning av fiberduk är ett måste. Har du växthus är det suveränt.Odlingsbädden ska vara djup.

Sallatsipomea har i Asien en enorm växtkraft, nästan invasiv men det problemet slipper vi. Förkultivera plantor inomhus för senare utplantering. Efter utplantering kan den verka gå i stå men var inte orolig, den brukar ta lite tid på sig vid omplantering innan den plötsligt börjar växa igen.

Toppa den gärna när den vuxit en bit, den förgrenar sig lätt. Då kan man passa på att utöka beståndet. Vattenspenat går att sticklingsföröka, den bildar snabbt rötter om skott sätt i ett glas med vatten.

Stjälken är ovanligt kraftig och även den går att äta. Det sägs att sallatsipomea innehåller stor mängd fiber vilket märks när man tillagar den. Den behöver fräsa betydligt längre tid än exempelvis spenat.

Efter skörd kan man förvara den ett par dagar i en burk i kylen, eller ännu bättre, i en öppen plastpåse i kylen.

Text och foto: Kerstin Engstrand