Förförd av magnolia

Förförd av magnolia

'Leonard Messel' Foto: Kerstin Engstrand

I minst 125 miljoner år lär magnolians blommor bevarat sin inre struktur och därmed överlevt dinosaurierna. Och nu är vi förförda av hennes skönhet.  Har du också drabbats av begär efter en magnolia? Denna ypperligt eleganta växt vars blommor slår ut på bar kvist. Välkommen då in i gänget som tycket det ska vara stängt mellan magnolians och syrenens blomning. Det finns ingen vackrare vårväxt att fira vårens verkliga höjdpunkt med.

Fem fördelar med magnolia:

  1. Underbar blomning
  2. Blommar tidigt på våren
  3. Behöver inte beskäras
  4. Blommar redan som liten buske
  5. Det räcker med tre blommor på en buske och man blir lycklig

Det går rykten om att magnolia är ”svår”. Det är fel. Kanske kommer detta rykte från att vi är vana vid att se den utomlands. Men magnolior är härdigare än man tror. Och de har gamla anor, de lär ha växt vilt i Norden redan för flera tusen år sedan. Upp till växtzon 3-4 är det absolut inga problem att odla flera olika sorter. Enstaka klarar sig bra även ända upp i zon 6, som i Östersund, för det är mikroklimatet på odlingsplatsen som är avgörande. Det kan man som tur är lätt förbättra. På en innergård mot en husvägg förbättras oftast klimatet i upp till två växtzoner. För vindskyddat ska det vara, nordanvindar gillar inte magnolian.

'Leonard Messel' Foto: Kerstin Engstrand
‘Leonard Messel’ Foto: Kerstin Engstrand

Vi rekommenderar:

Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri, ‘Leonard Messel’ är en korsning mellan den japanska magnolian och stjärnmagnolia och klarar sig bra i zon 4 utan extra skydd.  ’Leonard Messel’ har ljust puderrosa blommor som är ganska stora, normalt 10–13 cm i diameter. Knopparna kan förvilla då de är intensivt ceriseröda. Den har en avlång elegant form och växer långsamt men kan med tiden bli ett litet träd.

Det finns även en vit hybridmagnolia, ’Merrill’ som har lätt purpurfärgade strimmor på utsidan. Den doftar, men doften kan vara svår att känna kyliga vårdagar – det behövs ordentligt med sol för att avnjuta den. Eller ta in en blomma och ha på matbordet! Då kan du känna söt doft som vissa säger påminner om citrus, andra om vanilj. Särskilt om kvällen doftar de flesta magnolior mer. ’Merrill’ växer snabbare än ’Leonard Messel’, blommorna är 12–15 cm stora. Blir också med tiden ett litet träd och klarar växtzon 4 utan extra skydd.

Stjärnmagnolia, Magnolia stellata, blir normalt 1,5–3 meter, ibland hela 4 meter hög och klär in sina knoppar i grå päls. I april–maj, samtidigt som vårlökarna som t ex den himmelsblå scillan blommar, slår den flikiga, stjärnformade blomman ut. Därefter glömmer man oftast bort magnolian om man inte har planterat en klematis som får slänga sig upp i den på sommaren, och som påminner om det under man har fått uppleva! Växtzon 4.

Japansk magnolia. Foto: Kerstin Engstrand
Japansk magnolia. Foto: Kerstin Engstrand

Kobus, Magnolia kobus, också kallad japansk magnolia, får vita blommor i april, maj och är en av de härdigaste, klarar zon 4 utan problem, men tar ett år på sig, ibland rentav tio, innan den blommar! Köp därför extra stora, äldre exemplar. Doftar, 10–15 cm stora blommor. Liksom alla vitblommande magnolior vissnar de inte lika vackert som de färgade.

'Sunsation'  Foto: Kerstin Engstrand
‘Sunsation’
Foto: Kerstin Engstrand

Hybriden ‘Sunsation’ (Magnolia x brooklynensis ‘Woodsman’ x M.’Elizabeth’) är en ny sort som registrerades år 2000. Här talar vi inte om stjärnformade blommor utan mera tulpanformade. Färgen skiftar från grönt till svagt rosa på en ljusgul botten. Mycket härdig, stormtrivs i Östersund och i Umeå, dvs. klarar växtzon 5-6.  Slår ut i juni i södra Sverige, i början av juli i norr.

 

Läs hur du lyckas med magnolia här.

Av Kerstin Engstrand