Gröna vinbärsinläggningen som blev sommarens succé

Gröna vinbärsinläggningen som blev sommarens succé

Omogna vinbär är suveräna att lägga in! Foto: Kerstin Engstrand

Förra sommarens favorit bland inläggningar blev: Gröna, omogna vinbär i 1-2-3 lag!

Och inte nog med det, det var glömska som gjorde denna inläggning till succé!

Att jag poängterar att de ska vara omogna beror på att det finns vinbär som är gröna som mogna. Det finns även rosa, vita, röda och svarta vinbär. Just förra året var det röda vinbär som jag lade in.

Får helt enkelt för många röda vinbär så därför föll valet på dem. Det går precis lika bra med vilken sorts vinbär som helst, bara de är omogna, det är finessen.

1-2-3 lag är 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten, en klassisk snabbinläggningslag för bland annat sommargurka.

Skölj vinbären och lägg dem i en glasburk eller en ugnsfast form. Fyll inte ändå upp, det måste finnas plats för lagen.

Koka upp lagen, den ska koka tills sockret lösts upp sig. Låt lagen svalna lite innan den hälls över de omogna vinbären.

Sommarsuccé, inlagda omogna vinbär. Foto: Kerstin Engstrand
Sommarsuccé, inlagda omogna vinbär. Foto: Kerstin Engstrand

Nu kommer skillnaden mot vanliga picklade inläggningar, som man bara brukar låta dra i ett par timmar, för jag lät inläggningen stå utan lock i kylskåpet i över en vecka, och se det blev fantastiskt goda vinbär! Vänkretsens ungdomar gillade dem särskilt på hamburgare.

Jag frös även in dessa misslyckade men superlyckade gröna vinbär och det fungerar också. Det var roligt att ta fram dem i julas. I år ska jag även lägga in några som kapris, det ser ut att bli ett bra vinbärsår i år!

Text och foto: Kerstin Engstrand