I syrenens tid: Saft och kanderade syrener!

I syrenens tid: Saft och kanderade syrener!

Foto: Kerstin Engstrand

Syrenblomning och man kan frossa och göra en alldeles extra saft.  Syrensaft, hur smakar den? En vinkännare skulle nog säga blommigt med en mycket vacker rosa-ljust lila färg.

Till ca 10 dl saft behöver du:

15 – 20 blomklasar av syren, lila och vinröda sorter ger vackrast färg

1 dl saft av ekologisk citron, ibland räcker det med en citron, ibland behövs det tre för att få ihop till en deciliter citronsaft. Som alternativ kan du i stället skiva citronerna och blanda citronskivorna tillsammans med syrenblommorna.

5 dl vatten

5 dl strösocker

Plocka blomklasarna helst på morgonen. Skaka dem innan du lägger dem i korgen/bunken. Väl inomhus ska de sköljas.  

Därefter kommer lite plock, alla blommor ska plockas av klasarna. Nyp bort dem eller använd en liten sax.

Lägg därefter blommorna i en stor bunke tillsammans med citronsaften alternativt citronskivorna.

Till sockerlagen, koka upp vatten och socker och rör om så att sockret löses upp. Därefter slås sockerlagen över syrenerna. Låt svalna, täck med ett lock, tallrik eller plastfolie och låt det stå svalt, i kylen, i ett par dagar, maximalt tre dagar.

Sila därefter av blommorna och häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Denna saft förvaras lämpligen svalt.

Bäst smakar syrensaft riktigt kall, några isbitar i gör susen.

Syrensocker!

Foto: Kerstin Engstrand

När man ändå är igång är det roligt att göra lite väldoftande syrensocker.

Räkna med 1 dl syrenblommor till 1 dl socker.

Varva syrenblommorna med socker i en burk.

Låt därefter burken stå i en till två veckor. Kom ihåg att skaka om burken lite då och då.

Om sockret blivit för fuktigt och bildat klumpar kan du röra om det. Då ka det också ha hänt att blommorna blivit lite bruna i färgen, så sila bort dem. Sockret har nu en svag smak av sommar, syren! Förvara i burk med lock, i rumstemperatur.

Kanderade syrener

I välsorterade butiker finns det små glasburkar med kanderade syrener att köpa. Dessa är ofta nästan perfekta men smakar mest socker. Våra egenkanderade blommor blir inte lika perfekta men de såväl doftar som smakar. 

Det är lite pillig att kandera syrener.

Du behöver:

1 äggvita

1 – 2 dl strösocker

lite vatten

stora fasta, fräscha, nyplockade syrener

Redskap:

skål

visp/elvisp

fat

1. Vispa upp äggvitan med ytterst lite vatten.

2. Doppa blommorna i äggvitan så att de väl täcks av äggvitan.

3. Vänd blommorna i strösocker.

4. Lägg dem att stelna på fat.

Blommorna ska, sedan de stelnat ordentligt, förvaras torrt. Hållbarheten är inte så lång, upp till en vecka brukar dock gå bra. Varför inte dekorera chokladmousse med dessa vackra blommor?

Foto: Kerstin Engstrand

Snabbvariant: Mannagryn, som finns att köpa i matbutiken, är utmärkt att torka växter i. Gör som syrensockret men ersätt sockret med mannagryn i stället.

Text och foto: Kerstin Engstrand