Magnolia, så lyckas du

Magnolia, så lyckas du

Magnolia 'Leonard Messel'. Foto: Kerstin Engstrand

Växtplats: Västerläge är bäst. Läget får gärna vara sol som strilar genom ett lövverk. Plantera aldrig en magnolia i österläge med morgonsol. Den tidiga blomningen gör att de är känsliga för vårsolens starka brännande strålar. Därför bör de inte planteras i österläge. Om så, bör du på våren skydda buskarna med säckväv eller fiberduk. Annars kan det hända att knopparna kastar av sin pälskappa för tidigt. Särskilt de vitblommande magnoliorna är känsliga för frost, de gnistrande bländvita blommorna blir brunsvedda i kanterna.

Jord: Magnolior är riktiga gottegrisar. Våra rekommenderade sorter trivs i vanlig mullrik jord, men de trivs inte om jorden är för kalkhaltig. Allra helst vill de växa i riktigt fin lövkompost.

Plantering: Sen vår till försommar är bästa planteringstiden, då hinner den etablera sig till nästa säsong. Gräv en grop som är lite större än krukan som magnolian står i. Fyll på med jord men stampa aldrig till den utan tryck till jorden med  händerna och det försiktigt, rötterna är sköra.

OBS! De flesta magnolior man köper står i kruka, men de är sällan krukodlade. Det märker du när du ska plantera växten. Rötterna ligger lösa i jorden, växten är inte rotad. Detta gör att de är extra känsla för uttorkning de första månaderna efter plantering. Köp om möjligt ett exemplar som verkligen har rotat sig i krukan.

Vattning: Förutom vindskyddat läge är vattningen A och O när det gäller magnoliaodling. Vattna när det är torrt, framför allt på våren och under sommaren. Vind ökar uttorkningsrisken. Magnolia är mycket känslig för torka. Det är nog fler magnolior som dött av torka än av kyla.

Gödsling: Ett lager höstlöv vill den gärna ha runt fötterna när vintern kommer men ta bort det på våren. Julgranens barr kan du också gott lägga ut runt dina magnolior. Ge inte benmjöl eller aska – det är enbart de första åren man bör ge lite gödsel, och då är snabbverkande kvävegödsel bra. Jag brukar strö ut hönsgödsel runt mina på våren men aldrig efter midsommar, för sen gödsling gör att magnolian växer när den istället ska avstanna i tillväxt inför vintern. Ger du gödsel efter midsommar hinner den inte avmogna, den hinner helt enkelt blir starkare inför vintern, med vinterskador som påföljd.

Ansning: Normalt behöver ingen beskärning ske, ta bara bort grenar som eventuellt korsar varandra. Det är bara att vänta på blomningen och som tur är brukar även ett nyplanterat litet träd ge några blommor redan första säsongen.

Samplantera med: För att hålla jorden fuktig är marktäckare bra, särskilt de som blommar i blått, som t ex ormöga, blir extra vackert. Samplantera dem gärna tillsammans med rododendron, idegranar och tujor. Efter blomningen lägger man inte märke till magnolian. Växter med mörk färg, som en idegranshäck, som bakgrund, gör att knoppar och blommor framträder bättre.

Läs mera: De bästa magnoliasorterna.

Av Kerstin Engstrand