Malmö Garden Show 2015

Malmö Garden Show 2015

Foto: Kerstin Engstrand

För femte året i rad hålls Malmö Garden Show i Slottsparken i Malmö. Antalet besökare har stadigt ökat och förra året beräknade man att 50 000 kom de tre dagarna som showen hölls. Den hålls alltid den sista helgen i maj.

Det är Malmö stad som står för arrangemanget. I år kunde besökarna få inspiration från nio små idéträdgårdar och fem balkonger. Hedersvärt är att man även satsat på barnen och de verkade vara de som hade mest glädje av besöket. Det var fullt ös i barnens avdelning.

Utställningens bästa trädgård var utan tvivel Hvilan utbildning med sin ”Grönska i glömska”. Alla trädgårdar och balkonger får ”medalj” och denna fick guld och titeln Best in Show. De hade lyckats fånga besökaren med en klar närvarokänsla och den lilla trädgården var skickligt uppbyggt runt ett gammalt skjul.

Den mest kända deltagaren var Peter Korn från Peter Korns trädgård. Hans idéträdgård fungerade i alla ljus, i regn som i sol, och här var det många som fascinerades av de olika växterna. Han lekte med vad besökarna förväntade se av honom, ett stenparti, men frågan är om det budskapet nådde fram. Jag tror inte att besökarna kände till så mycket om de olika skaparna av trädgårdarna. Men stenpartier fanns med, överst på de röda kuberna. Han var också ytterst trendig när det gäller färgval, tropisk heta färger som värmde även frusna själar. Peter fick också guldmedalj.

Övriga idérädgårdar. Vi konstaterar att även i Malmö lyser grönsakerna med sin frånvaro. Enbart några enstaka nyttigheter kunde skymtas.

 

Det fanns även en stor trädgårdsmarknad vars utställarplatser tidigt hade blivit slutsålda. Ett tydligt tecken på att utställarna säljer bra.

 

Det är hedersvärt att Malmö stad arrangerar denna show. Det är trivsamt, men det allmänna intrycket är, genom att årets idéträdgårdar var små, och är utplacerade på sådant sätt, att de inte kommer till sin rätt.  Marknaden dominerar, även om lejonparten av utställarna säljer växter. I år hade man också fler matställen än tidigare vilket behövdes. Stadens projektbudget är 1 150 000 kronor. Man får in 150 000 i utställarintäkter, så totalt kostar detta arrangemang staden 1 miljon kronor, eller ca 20 kr per besökare. De som gör idéträdgårdar får ingen ersättning utan får stå för sina kostnader själva eller fixa sponsorer. Staden står dock för jord till idéträdgårdarna och skaparna av idéutställningarna får även kaffe+smörgås.

Det är fri entré till showen. Publikens favorit tillkännages under söndagen. Många konstaterade under fredagen att någon plats eller låda, där man skulle lägga sina röster i, inte fanns. Den var enligt arrangörerna ”borta”. Inte så roligt för de som slitigt och byggt  idéträdgårdarna. För publikens pris är nog det finaste man kan få. Och då vill man inte missa några röster på grund av att lådan fått ben… På fredagseftermiddagen, vid 15-tiden, hade ännu inte skyltar om medaljerna heller satts upp vilket många i publiken efterfrågade. Summa summarum är vårt intryck att Malmö garden Show är värd ett besök om du ändå är i Malmö men knappast värt att resa långväga till.

Text och foto: Kerstin Engstrand