Mitt käraste ”ogräs”, rosa maskros

Mitt käraste ”ogräs”, rosa maskros

Rosa maskros. Foto: Kerstin Engstrand

Det finns över 500 olika maskrosor i vårt land, i Norden över 900 arter.Ett tiotal är rödlistade i vårt land. Det är en som dominerar, det är den du har i din gräsmatta. Men en odlar jag mer än gärna, och den är rosa!

Fick för många år sedan tag i frön från England och Göteborg och sedan dess har den en särskild plats i mitt hjärta. Den lär ursprungligen komma från de centrala delarna av Asien och mina engelska trädgårdsvänner säger att den dök upp i frölistor någon gång i mitten av 1960-talet.Jag föll direkt, man blir lite av samlare när man gillar växter. Måste ha är en känsla som lätt uppkommer.

Jag har ett problem med den, och det är att någon välvillig trädgårdsvän så gott som varje år glatt utropar att hen har tagit bort en maskros i min rabatt.  Då vet jag vilken, min rosa! Då blir jag inte glad. Min granne odlar också maskrosor, dock den vanliga gula, och då är jag heller inte glad.

Men när den rosa får vara ifred och bjuder på sin unika blomning i mitten av maj då älskar jag maskrosor.

Dess vetenskapliga namn lär vara Taraxacum pseudoroseum  men den återfinns inte i SKUD.

Vågar jag då ha en rosa maskros i min trädgård? Jo,men visst, största problemet är som sagt välvilliga ogräsrensande vänner. Jag låter dem aldrig sprida sina frön, för de samlar jag in.

Första året gav den en blomma, nästa tre och numera kan den ge upp till 20 per planta.

Text och foto: Kerstin Engstrand