Saboterar Black Sabbath blommor?

Saboterar Black Sabbath blommor?

Hur reagerar växter på musik?

Hårdrock – och då i synnerhet Black Sabbath, mår blommor, exempelvis liljor bra av det? I Japan får kor lyssna på klassisk musik, och det blir till den exklusiva KOBE-biffen. Den brittiska trädgårdsexperten och designern Chris Beardshow har testat.  I brittiska BBC Radio 4 har Beardshow berättat om sitt experiment med alströmeria som han gjort tillsammans med några av sina studenter. Växterna fick växa i växthus. Syftet var att ta reda på hur musik påverkade växterna.

I ett växthus var det tyst, i ett annat spelades klassisk musik, i ett tredje Black Sabbat och i ett fjärde Cliff Richards.

De som hade genomlevt hårdrock i mycket hög volym blev kortare, mera kompakta men med större blommor. Samt inte minst, de var friskare. Så det är bara att låta växterna rocka loss.

Lyssna på Chris här. ( Länkar du från mobil eller surfplatta kan du eventuellt behöva ladda ner en gratisapp från BBC för att kunna lyssna på klippet.)

Det ska sägas att Sir Cliff Richard är en ”keen gardener” och brukar vara flitig gäst på både Chelsea Flower Show som Hampton Court Palace Flower Show. I ”hans” växthus dog växterna…

Chris Beardshaw Foto: Kerstin Engstrand
Chris Beardshaw
Foto: Kerstin Engstrand