Soluret, vägledande trädgårdsdetalj i århundraden

Soluret, vägledande trädgårdsdetalj i århundraden

Solur i Wisley Gardens. Foto: Kerstin Engstrand

Linné lär ha skapat ett solur av växter, där varje växt var vald för att den hade egenskapen att slå ut vid en viss tid. Härlig idé som många har provat men varken Linné eller någon annat lär ha fått det att fungera i praktiken.

Finare gods och slott har oftast ett solur i trädgården. Ibland skapade av välkända konstnärer, ibland hemmagjorda. Men alltid lika fascinerande, visar det rätt tid?

De enklaste är gjorde på en plan, horisontell yta där en pinne sitter fast. När pinnen nås av solens strålar kastar den bakom sig en skugga.

Solur i Wisley Gardens.  Foto: Kerstin Engstrand
Solur i Wisley Gardens. Foto: Kerstin Engstrand

Pinnens funktion lär vara att kunna bestämma solens höjd. Tittar man noga har de flesta solurus pinnar ett hål som skapar en ljus fläck på solurets platta. Genom att mäta skuggans längd, från pinnens bas till den ljusa fläcken samt använder sig av pinnens längd kan man räkna ut solens höjd oavsett när på dagen det är. Klockan 12:00 ska skuggan vara rakt i norr.

Har man då använt dessa i praktiken? I alla fall på de slott som tillhör det brittiska kungahuset. De har berättat för mig att förr använde de sig av dem genom att kontrollera att de klockor man hade inomhus, som fick dras upp för hand, visade korrekt tid! Först ut i slottsträdgården var kontroll och sedan in igen för att kontrollera palatsens alla klockor.

Text och foto: Kerstin Engstrand