Trädgårdsorkidé för nybörjare
Att ha orkidéer inomhus har blivit vardagsmat men hur är det i trädgården, går det? Ja, men då helt andra arter. Och det är enklare än man tror.
Det är släktet Cypripedium som du lätt kan lyckas med. På svenska säger vi guckuskosläktet. Guckosko växer vild på flera håll i landet och den är fridlyst. Vad vi odlar i trädgården är särskilda framtagna sorter, så kallade hybrider. Man kan kalla dem för trädgårdsguckusko.
De trädgårdsorkidéer man lättast hittar i trädgårdsbutikerna är drottningsko, Cypripedium reginae och Cypripedium Ulla Silkens grex. Oftast säljs de som blommande exemplar i kruka. Ulla Silkens är en hybrid, framtagen genom korsning mellan drottningsko från Nordamerika och gul guckusko Cypripedium flavum från Grekland. Ulla Silkens klarar utan problem ner till -20 C, och de brukar även klara kallare än så, dock då med ett skyddande snötäcke.
De trivs under träd, som ger dem den halvskugga de vill ha och i vanlig trädgårdsjord. Under buskar kan också gå bra, bara det är buskar som inte har grunda rotsystem, som till exempel syren. Samt det ska vara väldränerat. Oftast köper man krukodlade exemplar och de är lätta att plantera, bara att sätta dem på samma djup som i krukan. Bra är också om växtplatsen inte nås av vårens första brännande strålar, rent österläge ska du försöka undvika.
En sluttning går alldeles utmärkt, bara plantan får halvskugga.
Fuktigt men inte vått, och definitivt inte i lerjord, så vill trädgårdsguckuskon växa. Det betyder att du måste komma ihåg att vattna under sommaren. Stillastående vatten avskyr dom! Och plantera dem inte i ren torv, helt vanlig trädgårdsjord går utmärkt. För att markera växtplatsen lite extra, så att du inte förstör skotten på våren, är det bra att lägga ut ett tunt lager av grus eller grov sand runt plantan.
På hösten kan du med fördel låta trädets eller buskens blad täcka orkidéerna. Det skyddar dem från barfrost. En enda vårnatt med rejäl barfrost är inget dessa trevliga växter tycker om. På våren krafsar du lätt bort det skyddande bladtäcket och strax kommer du upptäcka små bulliga ljusgröna skott, din trädgårdsorkidé har vaknat till liv! Nu gäller det att plantorna bara att lite fuktiga, de är känsliga för markfukt under våren. Nu är det bra att sätta någon form av snigelskydd runt plantorna.
Och nu går det fort! Hög tid att börja vattna lite mer. Med rask fart skjuter de gröna skotten upp och plötsligt så ser du blomknoppar! I Stockholmstrakten brukar de börja blomma i slutet av maj, början av juni.
Måste trädgårdsorkidéer ha näring? Nej, det går liksom i naturen bra att inte gödsla dem men vill du ha riktigt maffiga plantor som bjuder på otaliga blommor så är näring en viktig att lyckas faktor. Näringen ger man då på våren, det ger bästa effekten men kan förstås även ges efter blomningen. Många ger kogödsel, sådan som finns färdig på påse, och den ska då läggas runt plantan i ett tunt lager, inte på plantan. Andra ger flytande orkidénäring, åter andra tar flytande krukväxtnäring. Jag har testat samtliga tre metoder och alla fungerar lika men kogödsel känns bäst.
Med tiden så kommer din planta bli lite gles i mitten, precis som iris, och då är det dags att dela din planta. Det kan du göra antingen på våren eller hösten men jag rekommenderar våren just när plantan börjar ta fart och det är lätt att se var skotten är. Nu gäller det att försiktigt gräva upp plantan så att rötterna inte skadas. Jag använder alltid grep när jag gräver upp plantor. Dela plantan så att minst fyra till fem tillväxtpunkter finns på varje del, en vass kniv fungerar utmärkt. Varför så många tillväxtpunkter per del? Jo, för det är lätt att skada dem, de sitter tätt. Plantera därefter de nya plantorna på samma sätt som de nyinköpta.
Vanligen blir plantorna 40 cm höga, något högre när de blommar.
Och har du tur, om sommaren blir riktigt varm, kan du även få fröställningar! Sommaren 2018 var en sådan. Men att lyckas med frösådd av trädgårdsguckusko har jag än så länge inte lyckats med. Men vem vet, kanske kommer något av fröna gro.
Text och foto: Kerstin Engstrand