Underligheter i rabatten

Underligheter i rabatten

Foto: Kerstin Engstrand

I år har många kontaktat oss om ”fynd” i rabatten. Har vi en unik växt i vår trädgård är oftast frågan. Särskilt krolliljor har många hittat nya varianter av. Vad har då hänt? Är det en ny unik sort på g eller?

Mitt i ett hav av kransveronikaväxer en som avviker från de andra. Blomaxet är inte smalt och spetsformat utan brett, liknar mera en slickepott. Eller som ett brett band.

Där, mitt bland alla "normala" kransveronikor skymtar en som avviker från alla andra. Foto: Kerstin Engstrand
Där, mitt bland alla “normala” kransveronikor skymtar en som avviker från alla andra. Foto: Kerstin Engstrand

Just ordet band är nyckelordet här. Detta fenomen som många i år har upptäckt heter på svenska förbandning eller cristation. Tittar man riktigt noga ser det ut som någon har plattat till växten, eller som om flera stjälkar vuxit sig samman samtidigt som någon har suttit på den. I själva verket är det en skada, växtens tillväxtpunkt har skadats på något sätt, av bakterier eller virus, kanske av insektsangrepp men det finns även växter som exempelvis tuppkam som har denna förändring genetiskt. På våren kan man i blombutikerna köpa drakvidekvistar som visar på samma förändring. Och kaktusar, vilka oftast som tuppkam har ”cristata” i namnet. Celosia cristata är det vetenskapliga namnet för tuppkam.

I år är det många som har just hittat krolliljor som påvisar förbandning. Föränddringen påverkar inte blomvilligheten, den påverkade krolliljans alla knoppar kommer att slå ut.

På engelska säger man fasciation, av det latinska ordet fascia som just betyder band. Denna ovanliga celldelning brukar inte återkomma, nästa år kommer växten se helt vanlig och normal ut igen.

Av Kerstin Engstrand