Visst kan din fuchsia få frukter!

Visst kan din fuchsia få frukter!

Foto: Kerstin Engstrand

Fuchsia, eller Kristi blodsdroppe som den också kallas för, är en populär krukväxt som trivs utomhus, särskilt i halvskugga och skugga.

Har du tur så kan du få små bär på dina fuchsior. De ser ut som avlånga mörkt röda lite fasta körsbär. Som droppar hänger de plötslig där i plantan.

Och de går att äta, de finns listade blad framtida ätbara grödor men i vårt klimat blir skörden inte så stor. Däremot i Sydamerika, där fuchsian egentligen kommer ifrån, är det vanligare att få bär. Visste du också att det finns några fuchsiasorter som anges vara förvildade i Storbritannien?

Hur smakar då ett fuchsiabär? Det beror helt på sorten, vissa smakar bättre än andra. Den på bilden är av okänd sort och dess smak kan närmast beskrivas som körsbär med drag åt litchi. Andra säger att den även smakar lätt av peppar.

De ”godaste” fuchsiasorterna är Fuchsia coccinea och Fuchsia splendens. 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Även blommorna är ätliga, och kan användas som dekoration på bakverk. Välj då blommor från egna plantor som du vet inte blivit besprutade. Och ät enbart växter och bär som du vet vad de är för några och att de verkligen är ätliga.

Läs mer om fuchsia i vår artikel om fuchsian: Som gjord för en kyligare sommar

Text och foto: Kerstin Engstrand