2016 RHS Chelsea Flower Show: Växttältet

2016 RHS Chelsea Flower Show: Växttältet

Ashwood Nurseries blåsippor. Foto: Kerstin Engstrand

Om man är plantskola så kan man ställa ut sina växter i det stora tältet. Och det är här som flertalet av de verkligt stora växtnyheterna visas för allra första gången. Ingen avgift tas ut av plantskolorna men självklart är det inte billigt att vara med på Chelsea, transporter och boende i London kostar en del.

Årets absoluta favorit var för mig, och för många andra, Ashwood nurseries blåsippsutställningen. Det var som en färgglad saga. Ja, det  var så sagolikt vackert att man knappt trodde sina ögon. Men så hade också John Massey drömt i hela tio år att få göra just denna utställning med enbart blåsippor. Och för det blev han rikligt belönad, guldmedalj och The Diamond Jubilee Award kunde han åka hem med. Särskilt roligt att många kommer från blåsippornas mästare, svensken Severin Schlyters egna korsningar.

Från väna blåsippor tar vi ett jättesteg till staden Birminghams monter. ”One Small Step” hette den, man gjorde en monter med ett klart budskap: Alla kan ta ett litet steg till att bli mera fysiskt aktiva. De visade upp några av stadens mest vanliga sporter men hade också kompletterat med något unikt, världens minsta skulturer. Gjorda i ett nålsöga! Ja, du läste rätt. För att kunna se dem fanns mikroskop att titta i. De var skapade av Willard Wegan vars verk alltid säljs så fort de blir till salu. Bland kunderna finns Elton John, Mike Tyson och prins Charles.

 

w130016c
Det är finlir utan like, återigen detta är konst! Foto: Kerstin Engstrand

 

National Chrysantemum Society tog fasta på att drottningen fyllde 90 år.

 

Så här såg det ut på söndagskvällen innan jurydagen i en monter:

w163102c
Foto: Kerstin Engstrand

Och på måndagen kom juryn för att bedöma dessa huvudbonader:

w110710c

 

 

Och några nomineringar:

Clematis koreana AMBER (‘Wit141205’) från Taylors Clematis blev Årets växt. Den har en ovanlig gul färg. I år finns det enbart 1000 exemplar av denna klematis i handeln. 20 växter var nominerade.

 

 

Av Kerstin Engstrand