Viol, så lyckas du med frösådd och förökning
Så: Det finns en hel del frösorter att köpa. Fjärils- och ögonviol frösås med gott resultat både på våren och under tidig höst. Så i små krukor fyllda med såjord eller bredså i en större kruka. Så inte för tätt, minst 1 cm avstånd mellan fröerna bör det vara då grobarheten brukar vara god. Täck fröet med ytterst lite sand.
Ställ sedan krukorna i en vattentät låda utomhus eller på ett djupt fat, på en skuggig plats. Låt inte sådderna torka ut, lite vatten hela tiden i lådan fungerar bra. Efter ett knappt en vecka kommer nästan samtliga frön ha grott.
Uttorkning respektive sniglar brukar vara de enda farorna för misslyckad frösådd.
När fröplantorna har blivit 2,5 cm höga kan de antingen skolas om eller planteras ut. Men hantera de små liven försiktigt, de har knappt något rotsystem att tala om. Plantera på en väl vattnad plats och bädda med lite kompost så trivs violerna sedan bra.
Höstsådd: Violer bruka fröså sig själva men ibland vill man ha kontroll på läget. Så de färska fröna så fort frökapslarna har öppnar sig. Småplantorna får inte utsättas för torka. Nästa vår kan du plantera ut dem på önskad växtplats.
Genom avläggning: Vissa violer, som den dubbla doftviolen, kan lätt förökas genom avläggning. En bit av en lång reva täcks med jord och säkras med en liten sten. Vattna. När nya rötter har bildats kan den nya plantan separeras från moderplantan.
Ta sticklingar: Luktviolen är också lätt att ta sticklingar av och det gör man på våren. Ta sticklingar av starka rankor och det ska vara två bladpar på varje stickling. De brukar rota sig lätt i en kruka med såjord. Plantera ut dem när de har rotat sig.
Se bästa violsorterna kan du läsa om här.