Om violer, visste du att

Om violer, visste du att

Klassisk doftviol, både som äkta vara och i godisform. Foto: Kerstin Engstrand

Styvmorsviolen växer vild i hela Europa och finns även i Asien. Den föredrar torra växtplatser.

Violen är omnämnd redan år 40 f. Kr. i ett av poeten Vergilius verk.

Att många violer får frökapslar utan att blomman slagit ut. Det kallas för hemligt bröllop, kleistogami (av grekiska kleistos (stängd) och gamos (bröllop). Under de små bladen finns små knoppar, som är just sådana blommor där själbefruktning sker. Fördelen är att avkomman blir kopia av föräldern men det är onekligen en typ av inavel.

Romarna smyckade gravarna med violer på åminnelsedagen för de döda, Dies violaris (violdagen). Vid gästabud bar de violkransar då violen ansågs vara nedkylande, dvs. mildra baksmälla.

Att i sin fagra ungdom gick den grekiska gudinnan Persefone på en siciliansk äng och plockade blommor när Hades, underjordens gud, fick syn på henne. Han blev blixtkär och drog ner henne i underjorden. Och just på den ängen växte enligt den grekiska myten rosor, hyacinter och violer.  Persefone ska därför vara orsaken till att vi har årstider, för när Persefone kommer upp ur underjorden blir det vår och sommar, när hon drar sig tillbaka till dödsriket igen blir det höst och vinter.