Koko Loco -chokladrosen som får en att drabbas av habegär
Plötsligt så vill alla ha en växt och ser man denna ros förstår man varför för det är inte för priset skull man köper den utan för dess unika utseende.
Den säljs även under namnen ’Soul Sister’ eller ’Wekbijou’ där ‘Wekbijou’ är det registrerade namnet vilket kan vara bra att veta då du söker efter den på nätet. Jag fick tack vare det tag i fem plantor från Holland för samma pris som en kostade här i Sverige. Den har funnits ute på marknaden sedan 2012.
Oftast säljs den barrotad, dvs utan kruka. Det är ett vanligt sätt att sälja rosor på.
’Koko Loco’ är en vackert formad ros som det räcker med endast en blomma för att man ska upptäcka den och hänföras. Förutom att den utslagen är nästan helt perfekt formad så är det färgen man attraheras av. Knopparna går mera i bränt rödorange vilket senare syns på undersidan av kronbladen på den utslagna blomman.
Därefter kommer frågan, vilken färg har egentligen ’Koko Loco’?
Den brukar kallas för chokladros och den är ganska nära färgen av Marabou mjölkchoklad. Andra skulle nog säga nougatfärgad.
Varje enskild blomma har en diameter på cirka 12 cm och med mängder av kronblad. Väl utslagen ändrar den efter ett tag till en annan färgnyans, mera som kaffe med mjölk med en gnutta lavendellila. Och även om du bara har en enda utslagen blomma så ta gärna in en för att känna dess doft! Den doftar lätt sött.
Varje buske blir cirka 70 – 90 cm hög och lika bred. Oftast börjar den blomma redan i juni för att sedan återkomma med sen blomning i september och oktober.
Den lär vara en korsning mellan Blueberry floribunda och ’Pot O’Gold’ och togs fram 2008 av Christiand Bédard, USA.
Soligt läge, näringsrik jord och beskär den på våren. Det anges att man bör kupa den på hösten inför vintern. Det har jag ibland missat men den har ändå överlevt. Härdig upp till växtzon 3. Den säljs ofta som barrotad planta. Då kommer plantorna i plastpåsar utan jord. De har i regel förvarats i kylrum så de har då inget grönt. Den går bra att plantera både på hösten och på våren.
Barrotade plantor är lättare att sända per post. Och skulle du inte ha tid att direkt planterade dem vid ankomst så kan du lägga paketet svalt, i kylskåpet eller annat utrymme med motsvarande temperatur. De kan även ”jordslås” ute, dvs man lägger plantorna på jorden och täcker lejonparten av plantan med jord.
Vid plantering av rosor så är det viktigt att rötterna får gott om plats. Gräv en rejäl grop. Låt även plantorna dra vatten i någon timme innan planteringen. Det går lättast genom att sätta dem i en vanlig hink med vatten i.
Här är det viktigt att hitta utbuktningen på stammen, vanligen ser den ut som en knöl och den hittar du där stammen möter rötterna. Plantan ska planteras så att ”knölen” kommer 10 cm under jordytan. Varför har då plantan en knöl? J det är förädlingsstället, plantan är ympad på en härdigare sort.
Text och foto: Kerstin Engstrand