Ätbara blommor: Färgstarka bönblommor

Ätbara blommor: Färgstarka bönblommor

Foto: Kerstin Engstrand

Ätbara blommor köper de trendiga restaurangerna in för dyra pengar – i alla fall om man tittar på kilopriset. För några år sedan nämnde vi på Instagram att olika sorters bönors blommor både är vackra och ätbara. Sedan dess kommer det titt som tätt frågor om detta.

Det finns till exempel trendigt svarta bondbönsblommor som kan vara lite svåra att få tag på men om du hittar dem så köp! De är roligare att odla för blommornas skull än för bondbönorna. Och de väcker uppmärksamhet, både i trädgården och på tallriken!

Foto: Kerstin Engstrand

Lättare är det att få tag på vanliga vitblommande men även de starkt rödrosa finns.

Rosenbönor/blomsterbönor

Bönor av rosenböna. De gror snabbt och växer sedan ännu snabbare. Blir ett par meter höga! Foto: Kerstin Engstrand

Rosenbönor har lite dåligt rykte om sig, att de ska vara giftiga. Blommorna går utmärkt att äta, likaså kan man anrätta bönskidorna när de är små och mjälla på samma sätt som vanliga brytbönor. De är mycket snabbväxande.

Foto: Kerstin Engstrand

En favorit är sorten ‘Sunset Runner’ som älskas av humlor och bin! Den ska förstås planteras så att du kan njuta av den i motljus vid solnedgången.

En annan mycket odlingsvärd sort för både bönskidor och blommor är ‘White Lady’:

Foto: Kerstin Engstrand

Två andra rosenbörnor är ‘Hestia’ och ‘Painted Lady vars blommor går i vitt och korallrött. ‘Hestia’ är lågväxande och därmed tidig medans ‘Painted Lady’ är högväxande.

Foto: Kerstin Engstrand

Brytbönor

Bland brytbönorna finns det många sorter men leta särskilt efter de som är lilablommande.

Foto: Kerstin Engstrand

Läs mer om bondbönor: Att odla som mikroskott eller hur du lyckas med bondbönor.

Text och foto: Kerstin Engstrand