Tomatchips

Tomatchips

Tomatchips. Foto: Kerstin Engstrand

Goda, godare, godast – hur gör man? Det brukar vara kommentarerna från såväl gammal som ung när dessa tomatchips serveras. Annorlunda och rolig variant bland dagens enorma utbud av olika chips i matbutiken. Slår tomatskörden till så gör många satser.

Du behöver:

  • tomater,  mogna fina friska tomater utan skador
  • lite olja
  • keso

Naturella, de allra godaste, och de vackraste chips man kan skåda. Inga tillsatser alls bara tomaterna som de är. Annars kan du krydda med chilipeppar eller med kombinationen basilika, vitlök och svartpeppar.

Att dryga ut tomaterna med keso är ett bra sätt att få flera chips då tomaterna oftast är den råvara man har minst av. Ta lika mycket keso som tomatröra och blanda väl. Smaka av med chilipeppar. Tänk på att smaken kommer att koncentreras när chipsen torkar. 

Detta recept har vi gjort tomatchips på sedan mitten av 1990-talet! Foto: Kerstin Engstrand

Väljer du vår andra smakkombination så tillsätt ordentligt med mycket finhackade basilika, vitlök och smaka av med nymald svartpeppar.

1. Olja bakplåtspappret väl.

2. Lägg bakplåtspapperna på plåtarna.

3. Snoppa tomaterna och se till att de är rena och fria från jord.

4. Är tomaterna stora så halvera dem eller skär dem ytterligare en gång i klyftor. 

5. Kör tomaterna i mixern tills en slät puré erhålls. 

6. Fördela purén i olika skålar om du tänker göra flera olika smaker, en skål för varje smak.

7. Smaksätt efter behag, se ovan.

Tomatchips på g. Foto: Kerstin Engstrand

8. Klicka ut en tesked puré per chips. Använd teskedar så går det lättare. Det ser kanske lite lite ut men purén kommer att flyta ut. Chipsen kommer att bli ungefär stora som en gammaldags femkrona.

9. Placera plåtarna i varmluftsugnen  eller i torkskåpet. I varmluftsugn kan de torkas i ca 50 grader. I torkskåp på maxeffekt.    

Chipsen är färdiga när de är torra och spröda.

Tomatchips. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand