Besvärar myggen dig på uteplatsen? 13 växter myggen inte gillar
Stickmyggorna är mest aktiva när det börjar skymma, våtmarksmyggor är aktiva hela dagen, vilket har märkts den senaste tiden. Mygg älskar mig. Finns det en endaste mygga i närheten så sitter den snart på mig. Och sticks, förstås. För ett par år sedan gjorde jag om min trädgård och snart upptäckte jag att myggorna inte längre är lika ”på”. De kommer inte i närheten av uteplatsen som förut. Kan det bero på att jag nu har ännu fler växter vars doft myggorna inte gillar? Myggor känner doft via deras känselspröt och myggmedel innehållet ingredienser som håller myggorna på avstånd genom att påverka deras luktförmåga.
Här är växterna som håller myggen på avstånd, odla dem i en kruka, balkonglåda, i en ampel eller i rabatten, så slår du två flugor i en smäll, få en vacker uteplats/trädgård och en myggfattigare sådan!
Lavendel är för många lika med Medelhavet och sommar i Provence. Doften den utsöndrar är ytterst rogivande, ger dig en god natts sömn och håller myggen på avstånd. Ha lavendel i mängd vid uteplatsen och utanför sovrumsfönstret. Vill du sova extra bra så sprayar du örngottet med lavendelvatten, eller strör några blad under kudden. En droppe lavendelolja ska även lindra myggbett. Både lavendelvatten som lavandelolja finns att köpa färdigt.
Lavendel lockar även till sig fjärilar.
Pepparmynta, alla myntor är ytterst lättodlade, och sprider sig gärna. Är lätt att få tag på, finns till och med att köpa som färsk, ofta ekoodlad, i matbutiken. Myntor trivs i både soligt som halvskuggigt läge.
Det sägs att man kan lindra ett myggbett genom att gnugga ett pepparrmyntsblad på myggbettet. Det har jag glömt att testa, får bli vid nästa myggbett!
Andra myntasorter är troligen också verksamma, polej- och loppmynta rekommenderas flitigt utomlands. Polejmynta, Mentha pulegium, kan du så även nu på sommaren och den trivs även bra inomhus året runt. Polejmyntan är inte så vanlig, den är lågväxande, alltså en marktäckare och får lila, nästan rödvioletta blommor. Många gör även te av den, som anses vara bra mot hosta. Känner du någon som har den så tigg en rot– eller bladstickling. Som alla myntor rotar den sig mycket lätt.
Myntor brukar ta lite tid på sig att gro, 10–30 dagar, men väl etablerade så kommer de att snabbt växa till sig. Vill du ha myntor i rabatten/trädgårdslandet ska du plantera ut dem i en stor kruka, nergrävd i jorden men minst tre centimeter av krukans kant ska sticka upp. Och ha koll på avlöpare. Annars tar de snart över hela rabatten.
Alla myntor drar till sig fjärilar när de blommar.
Vitlök skrämmer också myggen på flykt, inte för att du har ätit vitlök men väl doften av några plantor är det som avskrämmer. Lättodlad, tryck ner några klyftor i en kruka och snart börjar bladen spira. På försommaren fungerar troligen dess vackra alliumsläktingar lika bra, som kirgislök.
Rosmarin, lammkryddan nummer ett men också bra på att hålla myggen på avstånd! Havets dagg kallas också rosmarin för, den blommar med ljusblå, havsblå blommor. Är knappt härdig i vårt klimat, milda vintrar kan den klara sig i landets södra delar. Går utmärkt att odla i kruka och oftast hittar man stora exemplar i trädgårdsbutikerna. Finns även uppstammad.
Citronmeliss, doftar starkt av – citron. Är mycket lättodlat och väl en gång planterad i rabatten går knappt att bli av med. Doften är mycket likt citronella och det är därför myggen inte gillar att vara dess närhet. Citronmeliss finns också att köpa i matbutikerna, återfinns i det färska kryddsortimentet. Tillhör samma familj som myntorna. Stormtrivs även i torrt läge, liksom i skugga. Utmärkt att dekorera bakverk med, eller göra te av, så en kruka citronmeliss är en bra investering.
Citronellagräs, Cymbopogon nardus, också kallat för nardusgräs, är ett starkt doftande smalbladigt gräs som kräver väldigt lite jord för att växa bra. Odlas i Sri Lanka där citronella är verksamt beståndsmedel i de myggmedel som säljs där. Citronella kan bli hela 150- 200 cm högt. Odlas som ettåring hos oss och bäst i kruka.
Andra bra citrondoftande växter är Citronpelargon, Pelargonium crispum och Citrongräs, Cymbopogon citratus, använder vi mest i matlagning och finns att köpa i välsorterade matbutiker. Citrongräs kan du sätta i ett glas vatten och det utvecklar snabbt rötter.
Basilika, hmmm, doften av basilika är undergörande, och hjälper dig att slippa få myggen dansandes runt dig istället för att sticka dig. Trivs bäst att växa i kruka eller i balkonglåda. på soligt ställe och därmed lätt att ha på bordet. Det finns en uppsjö av basilikasorter. De vanligaste finner du även som plantor i matbutiken. Många anser att citronbasilika, och kanelbaslika är extra myggavskäckande.
Kattmynta, har grågröna smala blad och får långa stänglar av blålila blommor. Kärt barn har många namn och när man säger kattmynta är det oftast kantnepeta som många tänker på. Äkta kattmynta har starkare doft men är inte lika härdig som kantnepeta. Kattmynta har det vetenskapliga namnet Nepeta cataria medan kantnepeta heter Nepeta x faassenii. Det finns även en sort med citrondoft, Nepeta cataria var. citriodora
Att nepeta kallas för kattmynta beror på att katter blir som galna av dem, av såväl kattmyntan som kantnepetan. Särskilt på våren när bladen är extra starka. Det är ämnet nepetalactone som attraherar katterna. Lika galna som katterna blir myggen, men de blir galna åt andra hållet, de flyr platser med kantnepeta och kattmynta som pesten.
Kantnepeta är en av de trognaste trädgårdsväxterna, och är ett mycket bra komplement till lavendel. Klipp ner kantnepetan efter första blomningen så återkommer den med ett andra flor i augusti månad.
Destillerad kattmynta anser många vara ytterst effektivt som myggmedel, men ska inte användas på huden. Det sägs att extrakt av kattmynta ska vara tio gånger effektivare än DEET som är det verksamma beståndsmedlet i dagens myggmedel.
Tagetes, en av de vanligaste sommarblommorna som man antingen äskar eller hatar. Men är ett bra val om du gillar att hålla myggen på avstånd. Innehåller pyrethrum, som även finns i många insektsmedel. Troligen är det den starka doften som håller myggen på avstånd.
Däremot älskar mördarsniglar tagetes.
Dessutom ska du ha ljusa kläder på dig. Mygg lockas till mörka plagg.
Av Kerstin Engstrand