Anemone ‘Wild Swan’ , växten som är vackrast bakifrån

Anemone ‘Wild Swan’ , växten som är vackrast bakifrån

Foto: Kerstin Engstrand

Detta är en vacker svanunge, och det är baksidan som är vackrast! Hur många växter har du i din trädgård där du föredrar att se dem bakifrån? Säkerligen inte många men detta är en växt som man vill man ha många av! Anemone ’Wild Swan’ har en två färgad baksida, i vitt och ljuslila.

Dessutom trivs den i lätt skugga och sprider sig inte. Den blir inte invasiv som vissa höstanemoner, som den liknar, kan bli.

‘Wild Swan’ blev årets växt på Chelsea Flower Show 2011, för övrigt det andra året som denna utmärkelse existerade. Då hade den provodlats i cirka tio år innan de kom ut på marknaden. Nu har den vunnit mark världen över och är i år lätt att få tag på även här i Sverige.

Den är ursprungligen framtagen av Elizabeth MacGregor, vid den plantskola hon driver i Skottland. Där hittades den som en spontansådd.

White Swan är helt enkelt ”lovely”, vacker, elegant, förvånande och långblommande. Har man tur börjar hon blomma redan i juni och fortsätter sedan glatt att visa upp sina utsökta blommor en bra bit in på hösten.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Blommorna är cirka 7 cm stora men som sagt, det är för baksidan man odlar denna. Och när blommorna sluter sig mulna dagar, eller på kvällen, då framträder de ljuslila stråken extra bra.

Blir ca 50 cm hög.

Härdighet : C

Text och foto: Kerstin Engstrand