Äter fåglar vita rönnbär?

Äter fåglar vita rönnbär?

Vad tror du?

Ja eller nej, äter de eller inte?

Vi låter Kenneth Lorentzon,  välkänd dendrolog och f.d. forskningsledare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, förklara hur det ligger till:

Kenneth Lorentzon berättar för deltagarna i ett seminarium i Uppsala, arrangerat av Uppsalakretsen av Sällskapet Trädgårdsamatörerna  om fåglar äter vita rönnbär eller ej.

Kenneth Lorentzon berättar för deltagarna i ett seminarium i Uppsala, arrangerat av Uppsalakretsen av Sällskapet Trädgårdsamatörerna om fåglar äter vita rönnbär eller ej.

Blev du nu sugen på en vit rönnbär så rekommenderar vi:

Foto: E-planta
Foto: E-planta

Liten pärlrönn, Sorbus frutescens fk Ås E (fd S. koehneana) är oerhörd vacker och ett måste att ha i sin trädgård. Härdig alla gånger upp till zon 5 men kan troligen även klara zon 6. Förutom de vackra bären, som verkligen ser ut som pärlor, blir liten pärlrönn ett nätt litet graciöst träd på två till tre meter. Bladen får också starka höstfärger i rött/orange. E står för E-planta.

Pärlrönnen trivs även i torr, sandig jord. Har sitt ursprung i Norge, en frökälla från Norges Lantbrukshöskola på Ås.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

För den sanna växtjägaren är kanske Nepalrönn, Sorbus foliolosa, som växer i Göteborgs Botaniska trädgård något att leta efter. Vild växer den i Himalaya, Butan och Nepal. Första gången beskriven av Wallich 1831, han hittade ett exemplar i närheten av Kathmandu i Nepal, där av dess svenska namn.

Av Kerstin Engstrand