Ge sommarens äng en tulpan!
Smaka på namnet, sommartulpan. Namnet antyder att denna tulpan är något alldeles extra. Sommar, ja, den blommar på försommaren, i juni, samtidigt som prästkragen. Bladen är smala, blomsterstjälken hög och tunn och bär upp en nätt blomma som går i olika nyanser av rött mot orange, scharlakansröd. Cirka 40 cm hög brukar den bli.
Den är som gjord att mingla med prästkragar vars vita blommor ger sommartulpanens röda färgtoner extra lyster. Den ger försommarängen en modern touch!
Dessutom trivs den både i torrt och halvskuggigt läge. Vi har även noterat att den klarar regnvåta somrar bra. Och inte minst, den är lättförökad från frö. Vilket är tur för en lök kan kosta 149 kronor. Släng ut lite frö där prästkragarna trivs och om några år, mellan fyra och fem, ibland har de hunnit bilda blombara lökar redan efter tre år, kommer ängen att prydas av sommartulpanens röda elegans.
Lökpriset gör att många inte vågar satsa på den. Men som sagt, den är mycket odlingsvärd så vill du inte vänta på att fröna ska bilda blombara lökar kan en bra start vara tre lökar som får sätta frö. Men pass på, märk ut din sådd för det är lätt att förväxla småplantorna med grässtrån.
Vild växer den återigen i Turkiet, i dess nordvästra del och det lär ha varit John Baker från Kew som upptäckte den i slutet av 1800-talet. Det vetenskapliga namnet Tulipa sprengeri har den fått av plantskolemannen Karl Sprenger. Återigen? Ja, det är tack vare Kew, världens främsta botaniska trädgård, som den fortfarande finns kvar. I början av 1900-talet hade man skattat dess vilda växtplatser i sådan omfattning att den borta från sina naturliga ståndorter.
Sommartulpanen föredrar att växa djupt, minst 10 cm ner i marken, så sätt gärna lökarna lite djupare än det sedvanliga måttet lökens höjd gånger tre. Lökarna sätts på hösten och på en växtplats där de kan få växa i fred. Den har erhållit Award of Garden Merit av det brittiska trädgårdssällskapet, RHS, just för dess ypperliga odlingsegenskaper så den är väl värd pengarna!
Text och foto: Kerstin Engstrand