Intryck från trädgårdsmässan 2018

Intryck från trädgårdsmässan 2018

Utsikt från en sitthammock, gjord av Hvilan utbildning. Foto: Kerstin Engstrand

Nordiska trädgårdar är Sveriges största publika inomhusträdgårdsmässa. I år gick den i slutet av mars, 22 – 25 mars 2018. Stockholm bjöd på snö, sol, vind och kyla, våren är sen i år! Inne i de två mässhallarna försökte blommorna blidka oss, det kommer en vår men kanske beroende på just den sena våren så dominerade prylarna. Här kommer en första rapport exklusive balkongerna, balkongerna kan du läsa om i artikeln Balkonginspiration från trädgårdsmässan.

Årets publikmagnet
´Picotee Pink´ Foto: Kerstin Engstrand
´Picotee Pink´ Foto: Kerstin Engstrand

Årets pelargon går alltid hem, ”alla” vill ha ett exemplar, och nyheten sprids snabbt. I år var den rosa, och riktigt snygg,  zonalpelargonen ”Picotee Pink”. Som alla pelargonen platsar den i alla miljöer. Gick att köpa på mässan för cirka 50 kronor.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

En annan växt som väckte uppmärksamhet var denna naverlönn, Acer campestre, som stod där i all sin avlövade nakenhet i Bonsaisällskapets monter. Den blev en rejäl snackis, och fyllde sin funktion, att ge sällskapet möjlighet att förklara hur man skapar en bonsai. Självklart fanns det även bonsaier med blad, också.

Idéträdgårdarna
Nyfikna och pigg på nyheter brukar mässbesökarna vara. Foto: Kerstin Engstrand
Nyfikna och pigga på nyheter brukar mässbesökarna vara. Foto: Kerstin Engstrand

En viktig del på mässan är inspirationen, man betalar ju entré till trädgårdsmässan så man vill ha något extra som man inte kan få i en vanligt butik. I år var de sex stycken. Det spontana intrycket var lite mindre grönt än vanligt och mera prylar i idéträdgårdarna. Flera godbitar fanns i varje trädgård men tyvärr så tänker kreatörerna sällan på att en idéträdgård också bör vara lätt att ta helhetsbilder av, ofta tog den röriga mässomgivningen död på delar av trädgårdarna.

Publikens favorit och juryns brons till Skillebyholm

”Människans möte med det levande”, skapad av Stiftelsen Skillebyholm och kreatören Lena Bäckman, blev publikens favorit. Den fick 34 % av rösterna. Mässans expertjury gav den tredjepris. Magnifik kål, trädgårdsland förstås, Falu röd färg och en gnutta visdom var framgångsreceptet. Samt ett stycke gärdsgård!

Juryns första pris till ”Njuterum”
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand


Juryns motivering var ”Vi går på upptäcktsfärd i en trädgård som bjuder på en överdos av trädgårdsinspiration. Små och stora idéer för människor, växter och djur. Här får själen ro!”

”Njuterum” var skapad av Formika AB, FUNK trädgård AB och Westin Garden med kreatörerna Sara Ellström, Eva Westin, Anna Maria Hellner och My Selander. Själva beskrev de sin trädgård så här: Enkel skönhet med maxade funktioner. Vi skapar rum för mångfald: Andas ut och njut på ditt sätt.

Det fanns mängder med bra idéer. Här några:

 

Silvermedalj till ”Gråtande Pomona”
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Juryns motivering:
”En elegant, stilren trädgård skapad med enkla medel och som kronan på verket – ett trädgårdsskjul upphöjt till lyx. En trädgård för alla sinnen.”

 

”Gråtande Pomona” var skapad av Växtzon4 Valbo Kök&Trädgård AB och kreatörerna Anette Jonsson Sundell och Eva Perpåls  ”Gråtande Pomonas tårar är lika uppfriskande som en nyrengnad trädgård en varm vårdag.”

Antikträdgården
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

”Antikträdgården” var skapad av företaget Läjets trä & trädgård och kreatören Daniel Andersson. Den beskrev de så här: ”Trädgården är en fikaplats med antika ting i naturlig miljö. Stommen består av ett lusthus fyllt med en massa roliga och spännande saker där växter tar över och skapar harmoni.”

Den var skickligt gjord men kom inte riktigt till sin rätt på mässan, en lugnare omgivning hade gjort den mera rättvisa.

Och två färgstarkta

”Moodroom” skapad av add:design och kreatören Anna Stenberg gick i grönt:

Anna Stenberg valde att beskriv sin idéträdgård med följande ord: ” Idén har lämnat skrivbordet och utvecklats till en trädgård formgiven för olika sinnesstämningar. Mitt moodroom har ett förrumsligat och maxat modus med mixade material som inhemsk mjuk furu och hårt gjutjärn.”

Hon fick färgstark konkurrens av Hvilan utvbildning som var förra årets vinnare. Då satsade de på koboltblått, i år var orange den dominerande färgen:

 

”Utsikt från en sitt-hammock” skapades av Hvilan Utbildning som satte följande ord på sin trädgård:Mjuka växter och hårda ytor. Skarpa kanter och böljande rabatter. Låt fötterna lämna marken en stund och ta in den väv av former och mönster som bildar ditt trädgårdslandskap.”

Smått och gott
Cajsa Carlenius. Foto: Kerstin Engstrand
Cajsa Carlenius. Foto: Kerstin Engstrand

Hon gjorde succé på Formex med sina väggvaser och populära blev de också på trädgårdsmässan. Cajsa Carlenius vaser skapar habegär.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Sköna former där också naturen fick vara med i självklar elegans hittade vi också hos Våges Kluriga Ljusstakar:

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Niklas Hjelm från Hemmaodlat var stolt över sin och Nelson Gardens hydroponiska odlingslåda Harvy där basilikan, som var en vanlig ‘Genovese’, växte så det knakade så att man trodde att det var en jättebasilika.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Och Floristutbildarna som 2017 skapade en härligt blå balkong visade i sin monter upp hur kunskap och blommor går hand i hand.

Härliga föreningsmontrar

 

Text och foto: Kerstin Engstrand