Balkonginspiration från trädgårdsmässan

Balkonginspiration från trädgårdsmässan

Foto: Kerstin Engstrand

Det finns mängder av balkonger i vårt avlånga kalla och solfattiga land. Oftast faller vi för balkongen när vi väljer lägenhet. Men använder vi den?  Kanske inte så mycket som vi tänkt. Att få fler att använda sina balkonger är syftet med trädgårdsmässan Nordiska trädgårdars balkongutställning. 2016 gjorde jag en balkong och den kan du se här. 

I år var ”balkongerna” mycket stora, 13 till antalet och formatet synes mera vara markterrass än balkong. Och alla var de ”hörnbalkonger”, med två öppna sidor. Jag har valt ut några favoriter.

Växthusdrömmen juryns och besökarnas favorit
Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

I år var juryn och besökarna enade om vilken balkong som de tyckte bäst om. Det blev Willab Gardens sobra svarta balkong där en del bestod av ett litet uterum/växthus. En fin liten minifontän var det många som tog bilder på. Juryns motivering var: ”Balkong med flera växtzoner där man odlar på liten yta. Växthuset ger skydd och ro för väder och stadens ljudmiljö.” Kreatörer var Hanna Schagerlöv & Rebecca Strömblad för Willab Garden. De beskrev sin balkong som att se möjligheter istället för begränsningar vilket gjorde  att drömmen om ett växthus blev sann. ” I grönskan på vår balkong flyr man långt från stadens snabba puls till en plats där grönskan & odlandet står i fokus. Att odla även på en liten yta gör stor skillnad både för miljön och dig.”

Med växter i fokus och mest spännande växtval
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

”Stenar och bladverk” var en pärla skapad av trädgårdsmästarstudenterna från Göteborg och västkusten: Isobel Nyström och Pia Anjou. De hade verkligen växterna i fokus, och växterna kom inte mindre än från Gerbianska trädgården.

Deras intentioner var: ”Vårt bidrag är en kryddigt färgsprakande balkong med växterna i fokus. Vi har valt att inspireras av Nordafrikas färger på kryddor och tyger som lyfter fram växterna på ett vackert sätt. Våra växtval är vackra i bladverk, siluetter och blommar spritt över året vilket alltid gör balkongen grön och inbjudande. Delen mot husväggen är inspirerad av den klassiska klippträdgården men anpassad till en balkong i staden.Här finns element av stenar och vulkaniskt material för att förhöja känslan av ”natur”. Stenpartier med sina tåliga växter ser vi inte så ofta på balkonger men är högst användbara för att skapa en vacker miljö utanför vårt hem. Den skogsinspirerade delen bjuder på en grön oas som man alltid kan njuta av. Vi vill att man skall känna att det finns något att upptäcka på balkongen året runt. Vår ide är att lyfta fram växtmaterial som lämpar sig väl men som inte används så ofta på balkonger.”

Och jag måste säga att de hade lyckats väl med sina intentioner. Äntligen mängder med växter och ny spännande idé, skam att juryn inte uppmärksammade denna unika balkong!

 

Trasmattecharm och alla årstider är vackra
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Nora Trädgård och  Brita Zettergren  hade skapat en charmig  balkong som de kallade ”Trädgård i balkongformat – Alla årstider är vackra”. Den var intressant då man hade tagit med fjolårets vissna fröställningar som på ett poetiskt sätt framställde vårens julrosor som ännu skirare och vackrare. Här fanns också lite rost samt vackra skuggspel.

Deras egen beskrivning om balkong lät  så här: ”Idéer om hur vi kan glädja oss själva och andra med vår balkong. Vacker omgivning där vi bor får oss att må bättre och vi kan själva göra det. Med stora eller små medel. Tid är vad som behövs och då växer det av sig själv bara förutsättningar finns. Delad glädje är dubbel glädje, om vi hjälps åt blir det bättre. Samsas om växter och dela på skörden.”

Silver fick den av juryn som motiverade medaljen med följande ord: ”En enkel och lugn oas att softa i. Växterna står i fokus.”

Och ett svart utekök
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Svart verkar fortfarande vara ”inne”, i alla fall när juryn bedömer. Balkongen ”Kökets trädgård” belönades med bronsmedalj, eller rättare sagt bronsdiplom. Den var skapad av Ett rum och kök och Wivi-Anne Bengtsson vars intentioner var: ”Balkongen är en yta att frodas i den ljusa tiden på året. Vi flyttar ut rum och kök och fyller det med allt som hör en köksträdgård till. En rofylld plats med luftfyllda detaljer som gör platsen inspirerande och vilosam.” Juryn gav den brons med följande motivering:  ”Spännande lösningar för en balkong med god plats för matsysslor och vänner.”

Klassisk John Bauer i modern tappning
Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

”John Bauers sagoskog anno 2018” var skapad av Lena van Rooy och en balkong som också blev flitigt fotograferad. Roligt att det var en balkong för norrläge. Att hon ville radera ut gränsen mellan ute och inne och att det vi vanligtvis förknippar med heminredning har flyttat ut på balkongen var tydligt. eller som hennes slutord var: ”Det här är en ständigt grön och lättskött trädgårdsbalkong som trotsar sitt norrläge och som vill att vi stannar kvar i tills frosten biter i oss tårna.”

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Läs också: Intryck från trädgårdsmässan som handlar om idéträdgårdarna.

Av Kerstin Engstrand