Jakten på den röda magnolian

Jakten på den röda magnolian

Sprengermagnolia. Foto: Göteborgs Botaniska trädgård

Vad var det för träd som Sir David Attenborough planterade i Göteborgs Botaniska trädgård? Jo , det var en magnolia, en mycket röd sådan. Här kommer Göteborgs Botaniska trädgårds berättelse om varför just denna magnolia blev planterad:

Den hittades första gången av engelsmannen Ernest Henry Wilson,  en av världens mest kända växsamlare. Han reste mycket i Kina och därav hans smeknamn, ’Chinese Wilson’.

Under sina resor skrev Wilson dagbok. En anteckning handlar om just den dagen som han i en kinesisk dalgång stod inför åsynen av flera vackert rosaröda och vita magnolior. från dessa träd kom han senare att samla in frön. De sändes per post till plantskolan Veitch Nursery i sydvästra England.

Dock, skrev han aldrig dalgångens position. Dessutom blandades fröna ihop.

Sprengermagnolia. Foto: Göteborgs Botaniska trädgård
Sprengermagnolia. Foto: Göteborgs Botaniska trädgård

När Veitch stängde sin plantskola blev det en mycket världsberömd utförsäljning där många av Wilsons insamlingar fanns med. En av dessa plantor var från Wilsons magnoliainsamling och det visade sig vara en fantastiskt vacker rosaröd.  Det unika med just denna purpurrosa magnolia är att den är rosa både i knopp och blom, inte som andra där endast knoppen är helt rosa men blomman är betydligt ljusare vilket gör att de tappar i sin blomfärgning.

Botanist Henrik Sjöman och hans kollega Erland Ejder (Sveriges Magnoliagrupp) kunde inte släppa tanken på dalgången med de röda magnoliorna. 2007 drog de igång ett forskningssamarbete med bland andra Sveriges lantbruksuniversitet och kinesiska forskare. De kinesiska forskarna började letandet  som underlättades med att de spred ett rykte, ett rykte om en belöning till den som kunde berätta var dalgången låg. 2008 anslöt de svenska kollegerna till expeditionen och en dag fann man en röd magnolia, men en odlad. Efter en lång resa upp i bergen i närheten öppnade sig en dag en dalgång skimrande i rött. Man hade hittat den!

Idag, sex år sedan, finns denna sprengermagnolia, Magnolia sprengeri med exceptionellt vackert rosaröda blommor i odling i Sverige och det är just en sådan purpurröd skönhet planterades den 6 september 2018 av David Attenborough och Henrik Sjöman i Botaniska trädgården i Göteborg. Hur det gick till kan du se här.

Senare i höst kommer en specialartikel om Kerstin Engstrands samtal med Sir David Attenborough.