Madonnaliljan, bländande skönhet i sommarhettan

Madonnaliljan, bländande skönhet i sommarhettan

Madonnalilja i full blom. Foto: Kerstin Engstrand

Så blommor hon, madonnaliljan, rak i ryggen, stolt och sval med sina bländvita blommor. Äntligen borde man nog tillägga, för hon brukar ta tid på sig. Många är vi som i många år väntat, och väntat och väntat. Noga har vi följt bladrosettens bladverk, som envist fortsätter att bara vara just en bladrosett. Men så plötsligt händer det, efter kanske några år av längtan, en stängel börjar växa fram.

Och då, när blommorna slår ut en efter en, så är hon förlåten för sin envishet.

Förr benämndes den ofta som helt enkelt den vita liljan. Madonnaliljan, Lilium candidum, är i konsten symbol för kyskhet och renhet. Candidum anger att den är bländande vit. Madonnaliljan lär ha odlats i flera årtusen och var en klassisk växt i klosterträdgårdarna. Ofta ser man jungfru Maria hålla just en madonnalilja i handen.

Knopparna har först en lätt ton av grönt innan de blir lika bländande vita som blomman. Foto: Kerstin Engstrand
Knopparna har först en lätt ton av grönt innan de blir lika bländande vita som blomman. Foto: Kerstin Engstrand

I motsats till andra liljor ska madonnaliljan planteras grunt, dess översta spets ska snudda vid jordytan. För att den ska trivas ska jorden vara kalkrik, lite benmjöl blandat med kompost brukar göra den gott. Den ska också växa i skuggan av andra växter. Men låt den stå i fred, krafsa inte i onödan runt den, då blir den störd och svarar med att låta dig vänta extra länge på blomningen.

Den är mycket vacker i en samplantering med lilablommande lavendel. Huvudet (blommorna) i solen och fötterna (löken) i skuggan är en viktig del av madonnaliljans liv.

Liljor är lökväxter som kan sättas både på våren och på hösten. Ibland finns det även plantor att köpa, de kan planteras även under sommaren. Norr om växtzon 3 är våren absolut den bästa tiden. De vårsatta kommer första sommaren att blomma lite senare. Köp stora, fina fasta lökar, gärna s.k. bamselökar. Just madonnaliljan ska INTE sättas på traditionellt sätt (dvs på ett djup motsvarande två och en halv gånger lökens höjd) utan lökens topp ska vara precis under jordytan.  Lägg ett lager fin sand blandat med lite benmjöl närmast löken. Växtplatsen ska vara väldränerad samt löken ska planteras så att den skuggas av andra växter.

Foto: Kerstin Engstrand
Allt eftersom knopparna utvecklas blir de allt vitare och vänder sig neråt. Foto: Kerstin Engstrand

Madonnaliljan blir 100 – 120 cm hög och på en enda blomstängel kan upp till 20 blommor samsas. Då blir man verkligen bländad av dess skönhet! I regel blommor hon i juli, ibland redan i slutet av juni.

Text och foto: Kerstin Engstrand