Möt Mr Clematis, mannen som skapade 100-tals klematis

Möt Mr Clematis, mannen som skapade 100-tals klematis

I ett växthus i Södertälje har hundratals världsberömda sorter av klematis tagits fram. Foto: Kerstin Engstrand

Har du en klematis i din trädgård? Kanske är det en skapelse av Magnus Johnson, vår världsberömda klematisexpert från Södertälje. I ett växthus utanför Södertälje växte flera hundra olika klematis. Skapade av en man som verkligen kunde klematis på sina fem fingrar, Magnus Johnson. Magnus, som avled 2002 vid en ålder av 95 år, lämnade över 600 olika klematis efter sig varav lejonparten var hans egna korsningar. Tala om klematispassion! Kerstin Engstrand berättar här om hans livsverk.

wmagnusjohnson0006
Magnus Johnson sin egen trädgård maj månad år 2000. Foto: Kerstin Engstrand

Han drabbades redan vid unga år, när han i Österrike såg den förtjusande bergsklematisen klä in en fasad så att den liknande ett blommande snöfall. En syn han inte kunde glömma och så är det oftast när man möter klematis för första gången. Senare i livet fortsatte han att forska runt klematis och kom i sin plantskola utanför Södertälje att föröka klematis främst för att få fram härdiga och doftande sorter. Ett livsverk som satte Sverige på världskartan och gav honom flera förnäma utländska utmärkelser. Ja, han var mera känd utomlands än här hemma, och det gäller fortfarande. Han är fortfarande Mr Clematis.

Och blev man på 1960-talet som vanlig villaägare drabbad av klematispassion så var det oftast från Magnus plantskola man köpte sina plantor, per postorder.

Han var en ödmjuk, vänlig man. Mina barn älskade att få följa med hem till hans trädgård. Klematis kallas för Nordens lianer och hans trädgård var ett verkligt eldorado. Och han matade fåglarna året runt, och även ekorren fick nötter.

Klematisbukett av blommor från Magnus trädgård. Foto: Kerstin Engstrand
Klematisbukett av blommor från Magnus trädgård. Foto: Kerstin Engstrand

Ett av hans experttips var att samplantera klematis med rododendron, då tar klematisblomningen över när rhododendronen har slutat, eller samplantera med klätterrosor. Och han förespråkade starkt att använda klematis som snittblomma.

wbokeng

Dessutom var han oerhört duktig på att måla. Hans sista livsverk, den på 881 sidor tjocka klematisbibeln ”Släktet Klematis” från 1997, och som även år 2001 gavs ut på engelska ”The Genius Clematis”, innehåller en mängd av hans egna gouachemålningar. Redan 1985 belönades han för sina målningar av klematis med Grenfellmedaljen av det brittiska trädgårdssällskapet, RHS, The Royal Horticultural Society. Men 1997 fick han faktiskt Illis quorum av den femte storleken för sina mångåriga och betydelsefulla insatser på det hortikulturella området.

 

Och han skapade specialgjorda lerkrukor som gjorda för att få sticklingar av klematis att trivas. Foto: Kerstin Engstrand
Och han skapade specialgjorda lerkrukor som gjorda för att få sticklingar av klematis att trivas. Foto: Kerstin Engstrand

1952-1960 var Magnus verksam som överträdgårdsmästare vid Göteborgs Botaniska trädgård, därefter fortsatte han fram till 1972 att vara trädgårdsarkitekt vid Göteborgs stads parkförvaltning. Det var efter pensioneringen 1972 som han hade tid att fortsätta sin forskning och växtförädling. För att finansiera sitt stora utvecklingsarbete odlade han mängder av lökväxter, främst orkidéväxten Pleoine som sedan såldes till Holland. Alla var engagerade i denna odling, även barnbarnen!

 

Tänk att en sådan liten och utsökt växt kan finansiera starkväxande klematis. Foto: Kerstin Engstrand
Tänk att en sådan liten och utsökt växt kan finansiera starkväxande klematis. Foto: Kerstin Engstrand

Och in i det sista predikade han vikten av att ha med en budget för att anlägga en trädgård när man byggde sitt hus. 10–15% av byggkostnaden ska reserveras anses han. Att ha en trädgård och inte en tomt. Och han lärde mig att detta med trädgårdens betydelse i budgeten också faktiskt var vanligt att bankerna fram till 1970-talet hade med i sin låneplanering! Något som man lätt kan hålla med om än i dag och kanske dags för bankerna att börja med en dialog om vikten av att också anlägga en trädgård.

Tre år innan sin död blev Magnus hedersdoktor vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet och den allra sista utmärkelsen kom 2002, återigen var det britterna, RHS, som uppmärksammade hans arbete med klematis.

Och självklart var han medlem av det internationella klematissällskapet, ett sällskap han var med att grunda.

Stora som små
Moonlight'  har stora mycket attraktiva månskensgula blommor. Den blommar först i maj för att sedan återkomma med en andra, mindre blomning i augusti-september. ’Moonlight’ är först lite blyg, men när den är väl etablerad så växer den snabbt till sig. Blir 2-3 m hög. Idag är den lättare att få tag på utomlands än i Sverige. Foto: Kerstin Engstrand
Moonlight’ har stora mycket attraktiva månskensgula blommor. Den blommar först i maj för att sedan återkomma med en andra, mindre blomning i augusti-september. ’Moonlight’ är först lite blyg, men när den är väl etablerad så växer den snabbt till sig. Blir 2-3 m hög. Idag är den lättare att få tag på utomlands än i Sverige. Foto: Kerstin Engstrand

Han tog främst fram småblommiga sorter som tillhör de tidiga som blommar redan i maj. De får också härliga fröställningar som liknar rufsigt hår och de är särskilt vackra när sensommarsolen förgyller dem. För att inte tala om när den första frosten lägger sig som en gnistrande mössa.

Många har blygt böjda, nickande klockformade blommor som man måste hålla upp dem i handen för att få se dem i ögat. Därför ska de klättra uppåt, längs en spaljé eller ett träd. De är mycket härdiga och klarar zon 5 (6) utan problem.

Atragene-klematis Blue Tapers E hette tidigare Cyanea, härdighet zon 1-6 och blir 2-3 m hög. Det är en alpklematis med klockformade blommor och har en intensiv mellanblå blomfärg och med ljusare kanter. Blommar i april-maj. Beskäres vid behov direkt efter blomning. OBS! Planteras med rothalsen i markytan. Foto: Kerstin Engstrand
Atragene-klematis Blue Tapers E hette tidigare Cyanea, härdighet zon 1-6 och blir 2-3 m hög. Det är en alpklematis med klockformade blommor och har en intensiv mellanblå blomfärg och med ljusare kanter. Blommar i april-maj. Beskäres vid behov direkt efter blomning. OBS! Planteras med rothalsen i markytan. Foto: Kerstin Engstrand

Hans klematis finns i flera tidigblommande sorter som atragene-klematis, Clematis (Atragene-gruppen) som oftast blommar om senare på hösten. I juli–augusti blommar den som förr kallades för italiensk klematisen, (den växer vild längs vägkanterna i Italien) de småblommiga Clematis (Viticella-gruppen) som på svenska kallas för viticella-klematis, Clematis viticella.  Men han tog även fram flera storblommiga klematis. Flera av dem, som ’Moonlight’ är idag lättare att få tag på utomlands än i Sverige.

Skimrande fröställningar. Foto: Kerstin Engstrand
Skimrande fröställningar. Foto: Kerstin Engstrand

År 2000 inleddes ett samarbete mellan SLU Balsgård och dåvarande Sveplants E-grupp ekonomisk förening (nu E-planta) för ett långsiktigt utvecklingsprojekt kring klematis. Projekttiden sattes till 10 år och projektet hade som mål att dels utvärdera och introducera fler sorter ur Magnus klematissamling samt säkerställa bevarandet av sortsamlingen genom kontinuerlig föryngring och skötsel. Ur detta samarbete har nu flera sorter börjat marknadsföras av svenska plantskolor, t.ex. storblommiga tidiga klematis som ’Anna’ och SUNNA samt småblommiga atragene-klematis som ‘Clochette Pride’, ’Chili’, FLORALIA och PINK PERFUME.

 

Klicka på bilden i bildspelet för att läsa hela bildtexten.

Snäll klättrare
Clematis (Atragene-gruppen) Albina Plena E är härdig zon 1-5 och blir 3-4 m hög. Blomningen remonterar från tidig vår till oktober. Beskäres vid behov direkt efter första blomningen. Plantera med rothalsen i markytan.  'Albina Plena' skapades 1982 och blev E-planta 1995. Foto: Kerstin Engstrand
Clematis (Atragene-gruppen) Albina Plena E är härdig zon 1-5 och blir 3-4 m hög. Blomningen remonterar från tidig vår till oktober. Beskäres vid behov direkt efter första blomningen. Plantera med rothalsen i markytan. ‘Albina Plena’ skapades 1982 och blev E-planta 1995. Foto: Kerstin Engstrand

Klematis är en snäll klätterväxt och förstör inga fasader. Magnus Johnson förespråkade den ivrigt klättrandes uppför träd, över staket eller krypande längs marken. Bara man inte planterar den under breda takutsprång eller i närheten av gullregn, hagtorn eller syren, som inte vill ha konkurrens, så lyckas man lätt. Plantorna säljs krukodlade och en bra planta ska ha 3–4 skott. Många av hans bästa sorter finns under kvalitetsmärkningen ”E-planta”. E-plantor är friska, sortäkta och har provodlats i hela landet. Mer information om e-plantor finns på deras hemsida.

Plantering

Fötterna i skuggan och huvudet i solen så vill klematis ha det. Gräv en rejäl grop, 60 cm bredd och 60 cm djup, minst 45 cm från husvägg eller annat som kan göra att regnvattnet inte når plantan. Bottna med hästgödsel, fyll på med bra planteringsjord och blanda i några nävar benmjöl och väl uppblött torv.

Alpklematis planteras med rothalsen vid jordytan.

För de storblommiga ska minst 10-15 cm av rothalsen, allra helst större delen av stammen, ska komma under jord, då utvecklas fler rötter och plantan blir kraftigare. Detta är särskilt viktigt för storblommiga sorter som kan vara ympade. Vattna ordentligt de första 6 veckorna. Jorden ska vara ordentligt våt, är den torr 10 cm under jordytan behöver plantan vatten.

Och ta det lugnt första året efter plantering. Det händer att klematis just tar det lugnt det året och kommer tillbaka med stor kraft följande år.

Skötsel

Alla nyplanterade klematis ska beskäras ner till ca 30-50 cm den första våren efter planteringen, när plantan har blivit en meter. Annars blir plantan gänglig.

På våren är klematis extra törstiga och hungriga. Genomvattna först plantan rejält, och ge hönsgödsel utblandat med vatten, 2 nävar till 10 liter vatten. Därefter behöver inte småblommiga sorter beskäras utan bara putsas efter blomningen om de har blivit risiga. Det gäller även de storblommiga som blommar i maj–juni.

Storblommiga sorter och italiensk klematis som blommar från juli och framåt beskärs varje vår och ner till ett bladpar över tidigare års beskärning. Då blir plantan mera förgrenad och vackrare.

 

Propertius blommar i maj med doftande 7-9 cm stora blommor. Togs fram av Magnus Johnson 1979 och ingår i en serie av ca 20 hybrider som namngavs efter romerska författare. Denna har fått sitt namn efter poeten Sextus Propertius. Vissna grenar beskärs vid behov tidigt på våren. Härdig i zon 1-5 och blir 2-3 m hög. Foto: Kerstin Engstrand
Propertius blommar i maj med doftande 7-9 cm stora blommor. Togs fram av Magnus Johnson 1979 och ingår i en serie av ca 20 hybrider som namngavs efter romerska författare. Denna har fått sitt namn efter poeten Sextus Propertius.
Vissna grenar beskärs vid behov tidigt på våren. Härdig i zon 1-5 och blir 2-3 m hög.
Foto: Kerstin Engstrand