Klematis som snittblomma

Klematis som snittblomma

Några rankor klematis och bordet är festdukat. Foto: Kerstin Engstrand

Magnus Johnson var romantiker och han önskade att fler skulle upptäcka vilken fantastisk snittblomma klematis är. Hållbar javisst, att en bukett håller sig fräsch i minst 10 dagar är inte ovanligt. Främst rekommenderade han klematis till brudbuketter för där kan man verkligen frossa i alla de former och färger som klematis bjuder på. Små blyga, nästan svarta till tallriksstora maffiga sockersöta skapelser i rosa och vitt. Buketter som vi visar här är alla en gång skapade av klematis från Magnus egen trädgård och på hans initiativ, sammansättningen är gjord av Kerstin Engstrand.

'Abudance' och 'Diana'. Foto: Kerstin Engstrand
‘Abudance’ och ‘Diana’. Foto: Kerstin Engstrand

Viktigt är att vid plockning göra ett 5-10 cm långt snitt i barken på rankan eller blomskaftets bas, sätta dem djupt i vatten, byta vatten varje dag och låta bukettens stå svalt över natten. Eller lägg några rankor på bordet. De bör stå och dra vatten i förväg och duschas då och då innan man lägger ut dem.

 

Med inspiration från Japan, landet där Magnus själv lärde sig av att arrangera klematis som snittblomma. Den ljusgula storblommiga är 'Moonlight'.  Foto: Kerstin Engstrand
Med inspiration från Japan, landet där Magnus själv lärde sig av att arrangera klematis som snittblomma. Den ljusgula storblommiga är ‘Moonlight’. Foto: Kerstin Engstrand

 

 Och dekorativa fröställningarwanna0003

’Anna’, uppkallad efter ett av Magnus barnbarn, är en tidig storblommig klematis och  selekterades ursprungligen bland fröplantor av C. ’Moonlight’. ’Anna’ får rejält stora guldskimrande frökapslar. Blommorna  är rosa och blir 12–19 cm i diameter. Slår ut i juni/juli. Blir 2–3 meter hög och är härdig i zon 1-3.

Klematisbukett av blommor från Magnus trädgård. Foto: Kerstin Engstrand
Klematisbukett av blommor från Magnus trädgård. Foto: Kerstin Engstrand

Läs mer om Mr Clematis, Magnus Johnson.