Nocino, amaron som görs av gröna nötter

Nocino, amaron som görs av gröna nötter

Gröna hasselnötter är idag populärt att äta, eller göra likör av. Foto: Kerstin Engstrand

24 gröna valnötter eller hasselnötter som plockas natten till den 24 juni, till Johannes Döparens dag, är en italiensk tradition. Varför gör man då det? Jo, resultatet blir en likör, nocino, som mera är en amaro (för matsmältningen, har ingen aning om det fungerar). I Sverige är det för tidigt att plocka gröna nötter vid den tiden, men det fungerar om de plockas i slutet av juli eller i början av augusti.

Nocino finns även att köpa i specialbutiker. Foto: Kerstin Engstrand
Nocino finns även att köpa i specialbutiker. Foto: Kerstin Engstrand

Att det är just natten till den 24 juni beror också på att det även i Italien är sommarsolstånd. Det ska sägas att man tror att traditionen att plocka 24 nötter den 24 juni ursprungligen kommer från Storbritannien och att den via Frankrike har kommit till Italien.

OBS! Man får bara plocka nötter från egna träd/buskar eller om man har markägarens lov. Nötter ingår inte i allemansrätten, däremot får man plocka nötter som fallit till marken.

wwno154625

Kontrollera att nötterna är hela och att det inte finns några små hål i dem, hål indikerar att nötviveln tagit sig in i nöten.

Det är ganska enkelt att göra nocino, men det tar tid. Väntetid. Nötterna ska läggas in hela som de är, gröna med skal. De ska var så mjuka att du kan sticka en potatissticka igenom dem.

Lägg dem i en glasburk och häll över starksprit, både vodka och renat fungerar, spriten ska täcka nötterna. För att få en finare smak brukar man även tillsätta kryddor, till en sats där  6 dl sprit har tillsatts brukar man ta en kanelstång om 10 cm, 4 kryddnejlikor samt lite citronskal.

Först ska blandningen stå ljust och få sol ett par timmar per dag, och varje dag ska du vända på burken så att inte samma nötter ligger längst ner. Nu ska de stå svalt och mörkt i minst 60 dagar.

Har du valt gröna valnötter så kan du snabba på lagringen lite genom att dela valnötterna i fyra delar, då räcker det med att de drar 40 dagar i sprit.

Allt efter att tiden går kommer nötterna bli allt mörkare för att till sist bli svarta. När de 60 dagarna har gått är det dags att smaka av. Känns smaken för stark kan du, efter att nötterna har silats av späda ut med lite vatten samt sockerlag har proportionerna 4 dl vatten och 6 dl socker. Till 75 cl sprit brukar man ta 5 till 6 dl socker och det ska vara rörsocker av bästa kvalitet, även vanligt farinsocker fungerar.

Nu är det dags för ny lagring, mina italienska vänner låter den stå i ett halvår. Den ska lagras svalt och mörkt.

Nocinon ska serveras sval men inte iskall, definitivt inte med is i.

Och har du inte möjlighet att göra egen nocino så finns den att köpa färdig i såväl Italien som Frankrike.

Text och foto: Kerstin Engstrand