Odla ”nyttiga” gräs, till buketter och fågelmat

Odla ”nyttiga” gräs, till buketter och fågelmat

Foto: Kerstin Engstrand

Bästa fågelmaten! Fina som dekoration inomhus, det finns växter som är extra roliga att odla.

Hirs ‘Violaceum’, Panicum miliaceum  ‘Violaceum’ är ett lättodlat dekorativt gräs. På sensommaren och början av hösten utvecklas de dekorativa hängande axen som först går i grönt för att senare skifta i lila. Väl torkat skimrar de i guld! Dessutom så sitter fröna kvar utan att skräpa ner. Så axen fungerar fint som dekorativa inslag i hemmet och ute i trädgården – som fågelmat. Att det drar till sig fåglar är bra – då hjälper de att även leta efter ohyra som bladlöss. Hirs blir cirka 140 cm högt. Många florister använder också detta hirs som utfyllnad i buketter.

Foto: Kerstin Engstrand

Kvastdurra, Sorghum bicolor, ett annat alternativ är kvastdurra som blir rejält mycket högre än hirs. Två till tre, ibland fyra meter är inte ovanligt! Men är lika lättodlat!

Främst odlas durra för mat, det finns otaliga sorter – till och med sockerdurra. Kvastdurra odlas fortfarande i de baltiska staterna, Ungern och i Rumänien. Som namnet anger så har den använts för att göra kvastar av blommvipporna. Fungerar också som fågelmat.

Foto: Kerstin Engstrand

Prydnadshirs, Setaria italica ’Hylander’, denna namnsort är efter en svensk, Nils Hylander. Jämfört med hirs och kvastdurra är denna mera slående, mera grafiskt vacker.  Fungerar bra som solitär i en rabatt. Kolvarna fungerar som snittblomma i både färskt som torkat tillstånd. Samt som fågelmat under vintern. Blir cirka 150 cm högt.

Så lyckas du:

Foto: Kerstin Engstrand

Förkultivera inomhus för senare utplantering. Så sent som i maj fungerar det bra att förkultivera. Går även att direktså i maj direkt på växtplatsen. Men skydda sådden med fiberduk, fåglarna har bra spaning på fröna och drar även gärna upp småplantorna.

Täck fröna lätt med jord. Vad menas med lätt? Jo 2-3 mm. Fröna gror oftast efter fem dagar men ibland kan det hända att det tar10 eller 15 dagar.

Vackrast blir det om du planterar flera plantor tillsammans, typ fem per grupp. Men kvastdurran blir maffig även på rad. Plantera ut efter det att sista frostrisken är passerad.

Hirs är också snyggt tillsammans med dahlior.

Fågelmat – bind kvastar/buketter

Bind gärna tunna tyllpåsar runt kolvarna så skyddas de från att ätas upp förtidigt. Det går att nå även fyra meter hög kvastdurra, de kan lätt böjas ner mot marken.

Foto: Kerstin Engstrand

På vintern blir det snyggt att binda ihop flera fröställningar och hänga upp i trädgården. Det kommer fåglarna att älska! Och du slipper fågelbord att göra rent. Detta tips kommer från Arthur Parkinson och Sarah Raven.

Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand