Så lyckas du med jättevallmo

Så lyckas du med jättevallmo

Lyckas med vallmo. Här jättevallmo 'Helen Elisabeth' med japansk lönn och stjärnflockan 'Roma'. Foto: Kerstin Engstrand

Jättevallmo blir beroende på sort 60-100 cm hög. Den är solälskande och trivs i de flesta jordar, gärna lätt, väldränerat och torrt. Var ytterst försiktigt med gödsling. Den har en lång pålrot vilket gör den lättodlad men svårflyttad när den väl är etablerad.

Härdighet A, de är härdiga i hela landet.

wwvallmofrost
Frostnupen jättevallmoplanta på våren. Foto: Kerstin Engstrand

Samplantera: Blåaste iris, riddarsporrar och pioner är ett sällskap som klär trädgårdsjättevallmon mer än väl. Efter blomningen vissnar bladverket och bildar en öppen fläck i rabatten. Jättevallmon vilar och samlar kraft inför nästa säsong. För bladverket återkommer på hösten igen, och är grönt hela vintern. För att skyla den bara fläcken kan du antingen samplantera dem med kantnepeta ‘Six Hill’s Giant’ som snabbt bildar en sky av blå blommor av långa blomspiror som mer än gärna brer ut sig över platsen där vallmon vilar. Eller samplantera med senblommande astrar, solbrud och rudbeckior, även de har ett växtsätt som gör att de kommer att skyla platsen där jättevallmon vilar. Ett annat alternativ är att plantera några ettåringar precis bredvid, t ex dahlia eller rosenskära.

Föröka: Jättevallmo förökas bäst genom rotsticklingar. När plantan har vissnat ner helt, vanligen i augusti, gräv försiktigt upp roten och skär av en bit. Dela sedan rotbiten i delar av ca 3 cm. För att du lätt ska kunna se hur delarna sedan ska planteras så skär av med ett snett snitt mot den yttersta delen, och med ett rakt snitt den del som är närmast plantans övre del.

Sätt rotdelen i sandblandad jord med den snedskurna delen nedåt. Den rakt avskurna delen ska placeras så att den ligger i nivå med jordytan. Efter en till två månader växer nya blad fram.

Av Kerstin Engstrand