Smidig kompost Product of the Year

Smidig kompost Product of the Year

Årets produkt 2019 på Chelsea Flower Show blev en varmkompost som ser ut som en mindre soptunna. ”Hotbin Mini Composer” fick utnämningen då den ansågs göra kompostering mycket enklare. Till utseendet ser den ut som en smalare vanlig soptunna.

Den är gjord av svart frigolit, vilket gör den lätt, vikt tom är fyra kilo. På en tid mellan 30 till 90 dagar utlovas matavfallet bli jord, bland annat tack vare att en innertemperatur av 40 – 60°C ska snabbt uppnås.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Denna helt igenom designade och tillverkade brittiska kompost är särskilt framtagen för mindre hushåll bestående av en till två personer med mindre trädgård. I Storbritannien börjar man allt mera bygga på mindre tomter. Den är en kombinerad trädgårds- och matavfallskompost och rymmer 100 liter. Storlek: 115 x 45 x 45 cm.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Man kan enkelt ta hand om lakvattnet, en särskild öppning längst ner finns för det.

För att den ska fungera effektivt får köparen även skötselinstruktioner där man påtalar vikten av att tillsätta även annat material än mat- och trädgårdsavfall, som papper eller kartong. För en effektiv kompostering anges att man ska fylla den med 5 liter organiskt avfall per vecka motsvarande en vikt av 2,5 kilo.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Just denna variant rymmer 100 liter och kostar i Storbritannien cirka GBP 150. En större variant på 200 liter säljs i Storbritannien för GBP 200.

Text och foto: Kerstin Engstrand