Vad gjorde åsnor på Chelsea Flower Show?
De kom för en timme, två stycken åsnor men var sin förare. Inget arbete utförde de, de transporterade inget vatten, ingen mjölkade dem och heller ingen fick rida på dem men de kom med ett viktigt budskap. I Storbritannien där åsnor, liksom världen över, är ett ytterst älskat djur, särskilt då Nalle Puhs Ior är “britt” så blev många chockade över det budskap som kom fram. Mitt i centrala London, i chickaste Chelsea fick vi reda på att det runt om i världen finns 44 miljoner åsnor. Ok, inte mer kanske du tänker. Men vad gjorde de på Chelsea, varför hade man byggt upp en trädgård som hette Donkeys Matters?
The Donkey Sanctuary är en organisation som värnar om åsnor och deras levnadsvillkor. De ville lyfta fram vad viktigt det är för många jorden runt att just äga en åsna. En åsna innebär bättre levnadsvillkor som att lättare att frakta hem rent vatten. 60 liter vatten åt gången klarar en åsna bra. Och det på några av jordens mest otillgängliga platser. De ger även gödsel, åsnespillning fungerar lika bra som hästgödsel. Jag vet, mitt fikonträd på Ibiza växte jättebra tack var det.En åsna frigör tid, det går snabbare att hämta vatten med en åsna, kvinnor och barns tid frigörs, till att gå i skolan, till att bruka jorden, till att arbeta. Donkeys Matter.
En halv miljard människors liv förbättras tack vare åsnor som kan ta sig fram i den mest oländliga terräng.
Man påtalade även ett annat problem, att åsnor numera ofta säljs för dess skinn skull, till Asien där de används i traditionella mediciner. Främst till “ejiao” och det lär vara ett gelatin som man kan framställa ur åsneskinn. Efterfrågan på åsnor är därför stor, uppgifter finns att det går åt fyra till fem miljoner åsnor per år till denna tillverkning varför många ser en möjlighet till snabb inkomst och säljer sin åsna. Denna enorma efterfrågan kan också medföra att hela världens åsnepopulation inom några år riskerar att halveras. Dessutom stjäls många åsnor och transporteras under hemska förhållanden. “Medicinen” som tillverkas sägs vara bra för blodcirkulationen och mot blodbrist.
I ett halvt sekel har The Donkey Sanctuary varit verksamma. Att de kom att delta på världens främsta trädgårdsutställning berodde på en generös donation där donatorn ville att de med ett deltagande på Chelsea kunde lyfta fram vad viktiga åsnor är. Donkeys Matter blev trädgårdens självklara namn.
Inspirationskällan var miljön i Etiopien. På en plats där man gick fem kilometer för att hämta vatten. Trädgården var ritad av Annie Prebensen och Christina Williams, den belönades med silvermedalj och blev utsedd till Publikens favorit i klassen Artisans Gardens.
Text och foto: Kerstin Engstrand