Vad spanar Sherlock efter?

Vad spanar Sherlock efter?

Han har ett namn som är ganska speciellt. Och fick en mycket speciell roll, som Sherlock Holmes. Den brittiska skådespelaren Benedict Cumberbatch har med sin tolkning av klassikern Sherlock Holmes trollbundit många, i alla åldersgrupper.  Privat är han trollbunden av blommor. Liksom hans mamma Wanda.

Ung, lugn, blid. Inte så färgstark. Jag är på Chelsea Flower Show i London. Först känner jag inte igen honom utan det är den äldre kvinnan som är i hans sällskap det lyser ”kändis” om. Kvinnan visar sig vara hans mamma, Wanda Ventham.

w10WandabakomSherlokcd

Pappan Timothy Cumberbatch, känd under namnet Timothy Carlton lyser dock med sin frånvaro. Liksom pappa började Benedict sin skådespelarkarriär under annat namn då Cumberbatch ansågs vara för svårt. Han fick rådet att ta ett artistnamn. Något mera vanligt.

Det blev Ben Carlton.

Det fungerade inte.

Men med sitt rätta namn kom genombrottet 2004 i filmen Hawking, där han porträtterade fysikern Stephen Hawking. Även Hawking har besökt Chelsea Flower Show, år 2010.

Nu, efter tv-succén med Sherlock Holmes, känner de flesta honom vid hans rätta namn. Och båda föräldrarna har också varit med i Sherlock Holmes, i roller som – just det – Sherlocks föräldrar. Cumberbatch har även medverkat i Star Trek into Darkness och The Hobbit.

Samt lånat ut sin röst i Disneyfilmer och i The Simpsons. Han hade även huvudrollen i The Imitation Game. Mamma Wandy sågs senast i Absolutely Fabulous: The Movie som hade premiär 2016.

Mormors arv

w11mormormsminnecd

Vad som däremot alltid fungerat är hans gröna fingrar. Dem har han ärvt efter mor och mormor. Men det är mamma som kan mest om trädgård, och båda talar de varmt om mormors trädgårdsintresse.

– Mormor älskade att blanda in drivved i planteringar med bambu. Hon lekte med träbitarna och fick ihop mycket levande stilleben av växter.

Och liknande planteringar har de sett på utställningen. Mormor skulle vara trendig om hon levde nu. Men någon bambu blir det inte hemma hos Benedict.

– Jag har bara en takterrass så valet av växter blir sparsmakat. Bambu tar för stor plats.

Men kanske en bit drivved.

 

Sparsmakad elegans skulle jag noga säga. På takterrassen i Hamstead Heath har Benedict både magnolia och blåregn. Blåregnet är hans absoluta favorit och blommar i London i maj. Den slår oftast ut samtidigt som Chelsea Flower Show öppnar, medan magnolian blommar tidigare.  Och han håller sin kamelia vid liv. I London klarar kamelian att övervintra utomhus.

Är det influens av Japan eller är det mormor?

– Mormor! Hon hade utsökt smak.

Men även dofter är viktiga för Benedict. Medelhavets dofter, av citrus, särskilt bergamott och vetiver. Vetiver är ett gräs som förr var vanlig i herrparfymer och lär ha en svag doft av kåda, citrus och rök!

En balkong var också platsen där hans gröna fingrar först testades.

– Redan som liten var han ursnabb på att knipsa av blommorna på balkongen, berättar mamma Wanda. Särskilt tulpanernas blommor, men när de hade vissnat. Han trivdes också i Kensington Gardens.

Och mammas trädgård?

– Den ligger i en frostficka så jag får vara lite försiktig. Jag har en klassisk cottage garden (ungefär mormorsträdgård på svenska) där jag väljer färgerna på växterna och maken får göra hårdjobbet!

Och det här föll Sherlock för