Varför mognar inte mina tomater och andra frågor
2018 års sommar är unik och många är ivriga. Vi är i mitten av juli och visst mognar tomater även odlade på friland, utan växthus. Här kommer svar på frågeställningar vi fått in.
Sorten och såtid avgör när de mognar. Några är tidigare än andra. Och när du sådde fröerna är en viktig del om när du kan skörda. Tomaternas gyllene tal är åtta (8). Från sådd till blomning tar de flesta sorter åtta veckor på sig. Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor. Så sådde du dina tomtafrön 1 april så bör de första vara mogna runt 1 augusti om det är en ”normal” sort. Det finns tidigare sorter som bara tar cirka 105 dagar, dvs. 15 veckor, från sådd till mogen frukt, och det finns senare sorter som kan ta upp till 17 veckor på sig. Problemet är oftast att veta utvecklingstiden, det är sällan det står angivet på fröpåsarna. En regel är att desto lägre sort och mindre tomater desto tidigare mognar de.
Sungold, som jag sådde 5 mars, har jag skördat ett tag nu. Den första mognade exakt 120 dagar efter sådd. Och de växer i kruka mitt i min trädgård, utan växthus, utan skydd av en varm södervägg men i Stockholmsområdet och vi har haft en mycket varm sommar.
Tomater älskar värme! Tomater mognar inte för det är för varmt i år är det många som anger. Att de inte ska mogna på grund av att det är så varmt är en myt. Vi har medelhavsvärme och tomater växer som ogräs i länderna runt Medelhavet. De växer till och med upp ur asfalt och på soptippar. Liksom de mognar i växthus jorden runt. De stormtrivs i dagstemperaturer mellan 17 och 33 grader Celsius. Nätterna ska vara lite svalare, mellan 13 och 24 grader Celsius. OM temperaturskillnaderna skulle bli för stora kan det hända att blommorna kan falla av men det har jag aldrig upplevt.
Måste man pollinera tomater? Tomater är självpollinerande, det vill säga de behöver inte pollineras av en annan sort för att ge frukt. Jag har aldrig behövt hjälpa mina tomater att bli pollinerade, det räcker så bra med den vind som finns, dessutom brukar insekter hjälpa till. Inomhus kommer man ju ofta åt plantorna när man vattnar. Och jag har odlat tomater inomhus, i växthus och ute på friland i trädgården. Och aldrig behövt hjälpa dem. Inte heller min mor eller mormor behövde hjälpa sina odlingar. Och vi har alla fått enorma skördar. Men är du osäker om det är för stilla i ditt växthus eller inomhus kan du skaka plantan lätt när den blommar och blommorna är fullt utslagna vilket brukar vara mitt på dagen.
Tjuvarna måste bort? Tjuvar är de små skott som bildas i bladvecken. Det är enbart på högväxta, och då menar jag verkligen högväxta sorter som blir över 2,5 meter och mera (en högväxt sort kan faktiskt bli över tio meter hög!) som det av praktiska skäl är nödvändiga att ta bort dem. De tar kraft och tar du bort dem så gynnas fruktsättningen. OBS! Busktomater eller minitomater ska inte tjuvas. Du kan låta bli att tjuva högväxande sorter men risken är att du då får en risig tomatskog på köpet och risken för att få bladmögel ökar.
Är gröna tomater verkligen mogna? Vi har fått in många frågor om påståenden om att gröna tomater är mogna. Vi kan säga att sorter som ska vara gröna, som Green Vernissage eller Green Zebra, är gröna, eller rättare sagt grönrandiga, när de är mogna. Men sorter som ska bli röda, orange, gula, vita eller svarta är inte mogna när de är gröna! Och vissa svartblå sorter är mogna när de är röda igen. När skalet fått sin färg är tomaten totalmogen och tomaten har fått sin utsökta arom för mycket av smaken sitter i skalet! Visst kan man skörda, och äta, tomater innan de fått sin fulla färg, de har då en syrligare smak. Sådana tomater älskar italienarna att ha i sallad. De väljer bifftomater som är gröna och som börjar skifta i rosarött till sin blandade sallad medan totalmogna används till mozzarella, på pizza och till tomatsås.
Man kan däremot på hösten få gröna, dvs. ej mogna tomatsorter som ska få färg, att eftermogna inomhus vilket du kan läsa om i vårt test. Att ange att de tomater man köper i butik har skördats icke mogna och därför ska vara ett argument för att ange att omogna tomater är mogna är ju inte lika med att ange att de verkligen är mogna! Och en av de största finesserna med att odla egna tomater är ju för att slippa de eftermogna, man vill få njuta av solmogna tomater, solmogna tomater som har en helt annan smak än de som har fått eftermogna. Dessutom, tomater som odlas på friland här i Sverige får, liksom vår äpplen, en kraftigare smak.
Solmogna är en delikatess! Det är bättre att plocka tomaterna efter hand som de mognar, i solen än att ta in dem för att eftermogna. Du får helt enkelt en helt exklusiv tomat, med en exklusiv smak! Tomater tappar dessutom smak av att lagras då lagring minskar tomatens naturliga sockerhalt.
Har du tomater som sitter kvar på plantan och tomaterna är mjuka så har de helt enkelt fått sitta där för länge! En mogen tomat är fast, har fått sin rätta färg, och släpper lätt från fästet när man vrider den.
Och jag slår ännu en gång ett slag för tomater odlade utomhus, de får en helt annan smak än de som odlas i växthus! Är de dessutom solmogna och solvarma har du en delikatess som knappt kan köpas för pengar!
Till sist, några knep:
Tomater älskar värme, vatten och näring. Men får de för mycket kväve så prioriteras bladmassan före blomning och fruktsättning vilket försenar skörden. Näring ska inte ges förrän tomaterna har blommat ett tag. Näringen är till för, tillsammans med vatten förstås, att ge plantan ork att bilda frukter. Tomater gillar regelbundenhet. De vill ha regelbunden vattning, och regelbunden näring när du en gång börjat ge näring.
När plantorna har börjat bilda tomater, vilket brukar ske längst ner på plantan, fungerar det bra att ta bort bladen nerifrån så att sol och ljus når frukterna. De lägst växande bladen brukar snart bli lätt gula, det är helt normalt, vilket också visar på att du kan ta bort dem. Du behöver inte oroa dig för att bladmassan blir för liten, tomatplantor bruka snabbt låta nya blad växa upp i toppen.
Högväxta plantor kan du toppa, de brukar man göra när plantan har utvecklat fem till sex klasar, fem för större tomater, som bifftomater, sex för tomatsorterna som ger normalstora. Detta för att plantan ska orka bära sin frukt.
Text och foto: Kerstin Engstrand