Tomatsorter

Tomatsorter

Foto: Kerstin Engstrand
På italienska heter tomat pomodoro, av pomo=äpple och oro=guld, dvs. guldäpple. Foto: Kerstin Engstrand

Det finns hur många som helst. Och det är lätt att drabbas av jag-måste-ha-alla sorter. Det finns pyttesmå, enormt stora, runda, avlånga, päronformade, gula, randiga (röd/gula, grön/vita), vita eller blåsvarta.

Man brukar säga att höga sorter passar bäst i växthus medan körsbärstomater och busktomater går ypperligt på friland. Körsbärstomter av de lägre sorterna fungerar också bra inomhus.

Oavsett sommar så ger i regel högväxande sorter den största skörden. En klassisk sort är ‘Gardner’s Delight’, en enda planta kan ge upp till hela 175 små körsbärstomater. Den är en gammal sort, får tjuvar och blir hög varför den behöver stöd i någon form. En bambukäpp eller en tomatspiral fungerar bra.

‘Indigo Rose’
Foto:Kerstin Engstrand

‘Indigo Rose’ är rolig att odla då tomaten först nästan är svart men går tillbaka till rött när den mognar. Har en ganska fadd smak och är rolig en sommar, men inte fler.

 

Mina absoluta favoriter sedan ett par år är:
‘Dasher’ Foto: Kerstin Engstrand

‘Dasher’ blir ganska hög, cirka 1,5 meter och behöver stöd. Tomaterna är avlånga och brukar kallas för babyplommontomat. Smaken är mycket söt och frukten håller sig länge. Har enbart sett plantor av Dasher.

’Toronjina’ är en mycket god orangegul tomat som ger riklig skörd. Den smakar lite bättre än klassikern ‘Sun Gold’.

‘Chocolate Pear’ Foto: Kerstin Engstrand

’Chocolate Cherry’ och ’Black Cherry’ är oerhört goda, särskilt ugnsbakade eller stekta. Pärontomaten ’Chocolate Pear’ är en annan god och rikgivande tomat.

Bifftomater hittar man numera sällan i matbutikerna. ‘Oxhjärta’ är en klassisk bifftomat som är en populär sort i Frankrike och Italien. Den blir tung, och oftast behöver man ge tomaterna stöd, annars bryts grenarna av.

'Oxhjärta'  © K Engstrand
‘Oxhjärta’ Foto: Kerstin Engstrand

De ”lataste” tomaterna är de riktigt lågväxande sorterna av cocktail- och körsbärstomater. De behöver inget stöd och en planta brukar ge hela 50 små tomater. ‘Tiny Tim’ är en klassiker. Regnvåta somrar brukar ’Tumbler’ och ’Red Alert’ klara sig bättre. Tumbler blir cirka 35-40 cm hög och en planta kan ge hela 3–4 kilo tomater. Växtsättet är lätt hängande vilket gör att Tumbler passar utmärkt även odlad i ampel.

Vinbärstomater också kallade pärltomater. Foto: Kerstin Engstrand

Det gör även vinbärstomat som kan ge flera hundra pyttesmå tomater. Lite för små tycker jag och de smakar inte så mycket.

’Red Alert’ provade jag för första gången sommaren 2012 och den gav stor skörd. Smaken var mycket god och söt. Men sommaren 2013 och 2014 som var heta tyckte jag inte ’Red Alert’ utvecklade lika fin smak som kalla och regnvåta 2012.

En klar fördel ’Red Alert’ har tillsammans med ’Tumbler, är att de båda mognar tidigt. Blir ca 45 cm hög och en planta brukar ge runt 2 kilo.

Det finns också lite större sorter av körsbärstomater, som den runda kanadensiska ’Sub-Arctic Plenty’ och den 3–4 cm långa, lätt äggformade italienska ‘Principe Borghese’. Båda ger även kalla somrar riktigt bra skördar på slutet av säsongen. De behöver båda stöd.

Hur du sår och odlar tomater hittar du här.

Kerstin Engstrand