Vattensäng, ett självklart val för konnässörerna

Vattensäng, ett självklart val för konnässörerna

Vattensäng, också kallad blötbädd, är en fiffig typ av odlingsbädd som passar lika bra för potatis som för rabattens blommor. Det är helt enkelt en rabatt med inbyggd bevattning som görs på plats utan grävning. Och utan dyra installationer! Perfekt där man ändå måste tillföra ny jord. Och du kan vara bortrest under några riktigt heta högsommarveckor utan att dina växter behöver vattnas. Den kan också anläggas under träd, ja överallt där det brukar vara för torrt för att odla utan att enormt mycket vatten behövs.

Jag lärde mig tekniken av legendariska Lennart Öman som bland annat var verksam i Blomstervännerna i Segeltorp (utanför Stockholm) och i Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Lennart, som inte längre finns med oss, drev också en liten plantskola i Södermanland. Samt höll fantastiska odlingskurser i  Midsommarkransen!  Har aldrig sett så fina rododendronplantor som hos Lennart. Alla uppdrivna i vattensängar. Idag använder sig de flesta konnässörer sig av hans teknik.

Material

Armerad presenning av vävplast, 50 cm bredare och 50 cm längre än den färdiga vattensängen, s k båtpresenning är bra

Kompost, kvistar, ris och löv, ska räcka till ett 10 cm tjockt lager

Naturgödsel, häst- eller ko, ska räcka till ett 5 cm tjockt lager

Ogräsfri jord, ska räcka till ett 10 cm tjockt lager

Barkmull

Perforerat dräneringsrör, 10 cm i diameter och lika lång som sängen

Plankor att rama in med

Mått

Bädd med måtten djup 25 cm, bredd 1,5 meter och längd 5 meter fungerar mycket bra. Lättast är att göra vattensängen som en högbädd, men den kan förstås också göras i marknivå fast då måste man gräva.

Gör så här:

Ytan ska vara plan och fri från kvistar, stenar och andra ojämnheter. Gör en ram med plankor. De behöver inte spikas ihop utan kan hållas på plats med pinnar. Lägg ut presenningen och vik upp den mot kanterna, ända upp. Lägg i dräneringsröret som ska ligga i bäddens mitt och sticka upp vid ena gaveln. Röret fungerar som vattenpåfyllnadsrör. Lägg i kompost, kvistar, ris och löv. Undvik att ha med sand och grus. Fyll på med vatten tills vattennivån i bädden är ca 10 cm. Lägg på naturgödsel och fyll på med mer jord. Det översta lagret ska vara minst 10 cm tjockt och bestå av ogräsfri jord toppad med barkmull. Vattna rejält igen. Nu är bädden färdig för plantering.

Växter i vattensäng underhållsgödslas som vid vanlig odling. En extremt varm sommar kan blötbäddar behöva en extra vattenpåfyllning. När jorden är torr på djupet är det dags. Då är det bara att sätta vattenslangen i dräneringsröret och fylla på. Med en normal halvtumsslang tar påfyllningen lite mer än en timme.

På hösten är det bra att lägga upp så mycket löv man kan på vattensängen. Gärna ett lager på 20 cm.

Tips

En mycket liten blötbädd kan göras av en plasttunna som grävs ner i backen. Bra om man exempelvis absolut vill ha en ros på ett omöjligt torrt ställe.

Av Kerstin Engstrand