Det är alltid rosenskärans år

Det är alltid rosenskärans år

Rosenskära 'CUPCAKES' Foto: Thompson & Morgan/Fleuroselect

Rosenskära, Cosmos bipinnatus, är bara ett måste, så sirlig och fin och ytterst blomvillig. Den kallas även för Cosmos eller mexikansk aster. I Mexiko är ursprungssorten inhemsk, och ses växa som små buskar i områden med vulkanisk jord. Och där, på andra sidan världshaven, i Mexiko och södra delarna av USA anses den till och med vara ett ogräs. Den självsår sig gärna, även i vårt klimat. Som trädgårdsblomma lär den ha odlats i ett sekel. Och ändå känns den som ny, och blir allt modernare i färg och form för varje år som går.

Nu har 2016 utsetts till rosenskärans år och det är den väl värd!  Det är en av de mest tacksamma sommarblommorna och en blomma man ska vara generös med. Fin att så i långa rader, i blomrabatten eller bland potatisen. Bladverket är friskt grönt, ser ut som dill. Att den heter Cosmos lär vara på grund av en spansk missionärspräst som ansåg att dess blomma var lika perfekt som just – cosmos.

w11112534
Foto: Thompson & Morgan

 

Förra året var rosenskäran som alla ville ha ‘Cupcakes White’, den sålde snabbt slut och är i år fortfarande svår att få tag på, den är redan slutsåld. Inte undra på det, den är en riktig snackis, de 10-12 cm stora blommorna i vitt eller ljusrosa ser verkligen ut som om de vore gjorda av papper. Höjd 70-90 cm.

I år tror Thompson & Morgan, som har en av marknadens bästa sortiment av rosenskära, runt 40 sorter, att den gula ’Xanthos’ kommer att årets ”måste ha” växt. Kanske, kanske inte, gult är för många en svår färg. Men att rosenskära är populär är det ingen tvekan om, ett normalår brukar de totalt sälja runt 120 000 förpackningar rosenskärafrö.  Xanthos är grekiska  och betyder, just det  – gult. Att denna gula skönhet också förärats guldmedalj är inte förvånande. Det är Fleuroselect som givit sorten högsta betyg gällande skönhet, nyhetsvärde, användningssätt och växtsätt. Passar även utmärkt i kruka. Troligen kommer handeln även att sälja plantor av den, den är kompakt och låg, som gjord att transportera. Dessutom en härlig svavelgul färg. ‘Xanthos’ är rosenskäran för dig som vill ha mera sol i trädgården. Dess färg är unik, för att vara en rosenskära, citrongul med en tunn kant i vitt. Men en gul rosenskära är väl inget nytt tänker du kanske nu, för länge sedan fanns ‘Yellow Garden’ men den försvann ganska snabbt från marknaden beroende på att den var mycket sen att blomma, oftast först i slutet av september, början av oktober. Sverige är inte det enda land i Europa som har kort sommar så marknaden vill ha en rosenskära som börjar blomma i juli, och det gör ’Xanthos’. Blommorna är ca 6 cm stora. Grobarheten ska vara 90 %. Växthöjd ca 60 cm. ’Xanthos’ blommar 70 dagar efter sådd. Plantavstånd: 25 cm.

wCosmos-bipinnatus-Xanthos
‘ Xanthos’ Foto: Fleuoselect

Sorter: Rosa, vita, polkagrisfärgade, enkla som fyllda. Finns även halvfylld, med kronblad som ser ut som kråskragar. Sonatavarianterna är lägre, runt 50 cm höga.

Blomningstid:  Beroende på sort och vart i landet blommar rosenskäran från juli fram till oktober. Den sätter knopp först när dagarna blir kortare.

Växtplats: Sol – halvskugga, i inte allt för näringsrik jord.

wvitrosenskara
Vit rosenskära är räddaren i nöden. En suverän utfyllare och som tillsammans med lavendel bildar ett lättsamt par. Foto: Kerstin Engstrand

 

Odling

Rosenskärans frön är långa och tunna, de ser ut som små svarta nålar. Storleken gör att de är lätta att hantera så sådden blir inte något pillergöra som exempelvis när man sår petunior.

Frö, rosenskära  Foto: Kerstin Engstrand
Frö, rosenskära
Foto: Kerstin Engstrand

Förkultiveras inomhus i 20-22 °C, i såjord mars – april. 3 – 5 mm djupt ska fröet sås . Täck gärna fröna med vermikulit istället för jord. Håll sådden fuktig men inte våt. Rosenskära kan ta två veckor på sig att gro. Vid 20 graders temperatur gror den på 5–10 dagar.

Första tiden ska småplantorna stå ljus och i en temperatur av 20 grader. När plantorna blivit ca två cm höga ska sådden allra helst stå svalare, men fortfarande ljust, ljus och svalt, runt gärna 15 grader men18 är också okej. Allt för att få knubbigare plantor.  När plantorna blivit ca 10 cm höga ska de omplanteras en och en, 7,5 cm stora krukor fungerar bra.

Förkultiverade plantor bör inte planteras ut förrän risken för nattfrost är över, vilket i växtzon 3 brukar vara i början av juni.

Kan även sås direkt på växtplatsen i april – maj, så fort som jorden reder sig. Men den börjar inte sätta knopp förrän dagarna blir kortare men blommar sedan från juli tills frosten tar den. Blir beroende på sort 50 −100 cm hög. Rosenskäran blir extra blomvillig om jorden inte är alltför näringsrik.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
wrosenskara1
Foto: Kerstin Engstrand

 

Låt den gärna bilda en minihäck runt grönsakslandet, den attraherar humlor och bin och fördelen med att låta rosenskäran växa i större grupper är att plantorna då ger varandra stöd. Detta gäller särskilt för de högre sorterna som blir ca 80 cm höga.

Skötsel: Ska inte gödslas, då uteblir eller försenas blomningen och växten producerar bara blad. Klipp bort vissna blommor så svarar den med att sätta nya knoppar.

Låter du den bilda fröställningarna kommer den att fröså sig. Och den kan även höstsås.

 

 

Rosenskäran är en utmärkt snittblomma.
Rosenskäran är en utmärkt snittblomma. Foto: Fleuroselect
Några sorter:
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

‘Rubenza‘ är en av mina absoluta favoriter, och det är för den mörkt röda färgens skull. Den är mera sofistikerad än de andra, mera elegant. Blir 60 – 75 cm hög.

 

foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

‘Double Click Snow Puff’, numera finns det rosenskära som liknar pom-pom dalior och som även ger riktigt fyllda blombollar  av frösådda plantor. ‘Double Click Snow Puff’ är en spektakulär vit fylld rosenskära som rodnar lätt i rosa. Trots att blommorna är lite tyngre än de enkelblommande sorterna så håller de sig upprätt. Höjd 80 cm, rad- och plantavstånd 30 cm.

wDouble-Click-Rose-Bonbon
Foto: Thompson & Morgan

 

Doble Click Rose Bonbon’, en riktig skönhet med stora, dubbla blommor i en rosa ton som går mot lavendel. Plantorna förgrenar sig väl och är stadiga. Höjd ca 80 cm, rad- och plantavstånd 30 cm

wCosmos-bipinnatus-Double-Click-Bicolore
Foto: Thompson & Morgan

’Double Click Bicolour Pink’

 

‘Sweet Sixteen’ är en iögonfallande rosa rosenskära, särskilt bedårande för de små extrabladen i mitten av varje blomma och snabbt en favorit.

wCosmos-bipinnatus-Rosetta
Foto: Thompson & Morgan

’Rosetta’, höjd 90 cm, från sådd till blomma tar det 80 dagar. Grobarhet 85 %.  Plantorna bör sättas med att plantavstånd på 40 cm. En kvadratmeter kräver 10 plantor.

 

Andra i släktet

Gullskäran, Cosmos sulphureus, påminner om rosenskäran men har inte en lik graciös och självklar blomform, och ofta är blommorna halvdubbla, samt mindre än rosenskäran. Här är det orange toner som är tongivande.

w8843110809630
Foto: Thompson & Morgan

 

 ‘All Sorts Mixed’ är en blandning för den som har svårt att bestämma sig, eller som vill ha en tropisk fruktblandning i sin trädgård. Den innehåller såväl enkla som fyllda sorter.

’Britghtness Mixed’ liknar inte den klassiska rosenskäran, den är av en Cosmos sulphureus och är ett ypperligt alternativ för den som önskar sig växter som har tagetes färgtoner men som inte kan med tagetesens form och doft. ‘Brightness Mixed’ är nog den gullskära som är den mest blomvilliga. Denna blandning innehåller olika toner av citrongult, orange, guldgult och rött. En onekligen självlysande färgkombination!

w8796363489310ladybord-Mixes
Foto: Thompson & Morgan

 ‘Ladybird Mixed’ är en låg gullskära, bara ca 30 cm hög.

 

Text: Kerstin Engstrand