Inspiration från Victoria Skoglund

Inspiration från Victoria Skoglund

Victoria Skoglund driver den välkända trädgårdsbutiken Zetas – finsmakarens trädgård belägen i Huddinge söder om Stockholm och är ofta gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Just nu skriver Victoria på sin andra bok som utkommer i september 2016.

Under 2016 samarbetar Victoria med Blomsterfrämjandet och hon kommer att tipsa om sina egna personliga favoriter samt hur du lyckas med dina planteringar.

Victorias vårplantering

Först ut är en härlig vårplantering som baseras på svenskodlade, köldtåliga och charmiga säsongsväxter. Till Victorias vårplantering passar också klassiska penséer ypperligt!

wlqqxokqlblbvvyaewkoh
Vårplantering med alunrot, kungsängslilja, törel, prydnadsgräs, och gyllenlack. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt
Victorias växtval:

 

 

Victorias tips för att lyckas med vårplanteringen
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
En riktig glad, värmande vårkyss är denna kombination med lila gyllenlack och penséer i olika lila toner. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Plantera om dina växter när du kommer hem i krukor eller lådor med tillräcklig volym. För bal­konglådor ska du räkna med minst 20×20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl.

Planteringskärlet ska ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av.

Välj en jord av hög kvali­tet för bästa resultat. Vattna regelbundet med svag näringslösning. Tänk på att krukor, amplar och lådor som står nära husväggen sällan får vatten även om det ösregnar ute.

Välj tåliga växter som klarar någon minusgrad utan att ta skada. Penséer, lökblommor och många perenner klarar kalla temperaturer bra.