2016 RHS Chelsea Flower Show: Världens alla växter skapade Best in Show

2016 RHS Chelsea Flower Show: Världens alla växter skapade Best in Show

Foto: Kerstin Engstrand
w122859
Andy gratuleras av Mark Fane från anläggaren och plantskolan Crocus. Det blev Crocus 25:e guldmedalj på Chelsea och åttonde Best in Show titel. I bakgrunden i turkos syns Sue Biggs. Till vänster Andys kollega och livskamrat Thea Tompson. Foto: Kerstin Engstrand

Vad händer när kombinationen en passion för växter och en lika stor passion för modern trädgårdsdesign sammanförs i en enda person? Som i Andy Sturgeon? Jo, det blir till världsunika trädgårdar och återigen överträffade Andy sig själv. I år var han en solklar vinnare av Chelseas mest åtråvärda titel, Best Show Garden.

– I år var det absolut ingen tvekan vilken trädgård som skulle få Best in Show-pokalen, poängavståndet mellan Andys trädgård och nummer två var stort, säger Sue Biggs som är RHS:s chef.

Om två trädgårdar får exakt samma poäng, ja då blir det domarnas hjärta som får bestämma vilken som ska få priset.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Det var den stora brittiska dagstidningen The Telegraph som för andra gången hade givit Andy uppdraget att skapa deras trädgård. Förra gången var 2010, och även då blev hans trädgård Best in Show. I år hade han skapat en växtrevolutionerande trädgård, han hade samlat torktåliga växter från hela världen i en och samma trädgård. Ett mastodont projekt bara att samla in dem. Otaliga resor har det blivit, och förutom Crocus var två andra plantskolor involverande i hanteringen av växterna, en i Spanien och en i södra Frankrike.

– The Telegraph ger alltid sina uppdragstagare helt fria händer, de lägger sig aldrig i och det är kanske nyckeln till att de så ofta blir vinnare, säger Andy.

Detta var tidningens 25:e trädgård på Chelsea. Och av dessa har de fått åtta Best In show och 18 guldmedaljer.  Imponerande! Något för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att fundera på, i alla fall att vara med på en svensk trädgårdsshow.

10 månader tog det totalt att skapa trädgården, varav jakten på passande växter tog stor del av den tiden.

 

 

Jurassic Park var inspirationskällan till själva formen. 80 ton sten som skulle läggas ut i en avancerad form gjorde att en vecka innan showen skulle börja var paniken ett faktum. Till och med RHS började undra om de skulle hinna bli klara i tiden.  Till det stora bronspaneler. Självklart klarade Andy denna balansgång.

Trianglar skapade formen, både vertikalt som horisontellt. Växterna och elden mjukade upp tillsammans med spelet mellan sol och skugga. Stenläggningen var magnifik, crazy paving i absolut storformat!

 

 

 

Av Kerstin Engstrand