Bambu, världens största gräs

Bambu, världens största gräs

Ha is i magen, det finns liv i din glansbambu. Foto: Kerstin Engstrand

Bergsbambu, Fargeisa muriale är ett gräs, bambu är det största gräset som finns. Dessutom vintergrönt. Utmärkt att skapa ridåer av grönt med, eller dela av trädgården med.

Och har du glasbambu,Fargesia nitida så får du även en bambu som sprider sig, ja ordet bambuskott förstår man om man har en glansbambu i trädgården.

 

Glansbambu med daglilja. Foto: Kerstin Engstrand
Glansbambu med daglilja. Foto: Kerstin Engstrand
wbambunyaskott
Foto: Kerstin Engstrand

 

Glansbambun är vackrare än bergsbambun men kan släppa bladen om den inte skyddas för den starka vintersolen. Då gäller det att  ha is i magen för inte förrän i början till mitten av juni brukar de nya bladen bryta fram.

Bland bergsbambun är sorterna  ’Bimbo’, 100-150 cm hög, lätt skugga, ’Hareskov’ 200-300 cm hög och  ’Jumbo’ ,250-400 cm hög  extra bra.

Bambu ska inte blomma, då dör den. Bambu brukar blomma vart 100:e år. De sorter som nu finns i handeln ska vara blomningssäkra.

Höjd: 2- 4 meter, vid fullvuxet tillstånd och beroende på sort.

I halvskugga och i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord trivs den. Och bambu kräver gott om utrymme.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Köp gärna stora exemplar. Plantavstånd ska vara  1-1,5 meter, ju högre sort desto större plantavstånd. Bambu sprider sig med jordskott, några sorter breder ut sig snabbare än andra och det beror även på hur lucker jord växtplatsen har. Ska planteras djupare än vad den står i krukan. Bäst etablerar sig plantorna om de planteras på våren.

Vattna vid torka. Om bladen rullat ihop sig börjar plantan visa att den börjar bli stressad av torkan. Den drar ihop bladen för att minska avdunstningen.

Vattna rejält på hösten, och var vaksam på våren, när vårens starka vindar snabbt torkar ut jorden. Lättast är att vattna genom att sticka ner rotbevattnaren mitt i plantan.

Men någon gödsling behövs inte, skulle bladen bli ljust gröna, vattna med lita flytande hönsgödsel. Däremot är det viktigt att de vissna bladen och bladslidorna får ligga kvar på marken. Bladslidorna innehåller kisel vilket bambu har behov av.

Nya bladskott på bergsbambu. Foto: Kerstin Engstrand
Nya bladskott på bergsbambu. Foto: Kerstin Engstrand

Om bambun har lidit hårt av vårsolen kan det vissna behöva ansas. Men gör inte det förrän du ser att stjälkarna verkligen är vissna. Oftast bryter bambun ut med nya blad i slutet av maj, och i år , 2017 så sent som  nu i mitten av juni. Om plantan blivit för tät kan du glesa ut den genom att klippa bort de tjockaste rören. Dessa kan du torka och ha som stödpinnar. Inte dumt att ha tillgång till egna bambupinnar!

Om plantan efter några år blivit för bred kan del delas. Gör det på våren. Antingen genom att gräva upp hela plantan och dela den. Eller vilket oftast är lättare, gräva bort runt hela plantan, av en bredd av 3-5 rör. Det borttagna kan sedan planteras på ny växtplats.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Bambu är vintergrön, den kan behöva skydd mot vårsolens starka stråla. Vårsolen tinar upp bladen på vintergröna växter, som rododendron, tujor och bambu. Särskilt de som står i öster eller söderläge. Bladen vill ha vatten, men rötterna är fortfarande omgivna av frusen gjord. Följden blir ”solbänna”, rötterna kan inte ta upp vatten och resultatet blir att blad och barr torkar ut. Men detta syns inte direkt, utan någon eller några månader senare, när den verkliga våren har kommit och marken har tinat. Växter som har ett par år på backen brukar klara sig, men de som är under fem år, bör redan i januari – februari få en ytterkappa av säckväv. Andra växter som kan må bra av en vinterkappa är klätterväxter och persika i söderläge. De luras annars lätt att börja växa för tidigt. Täckmaterial måste andas, bäst är vanlig juteväv. Skyddet behöver inte täcka hela växten, en öppning i toppen fungerar utmärkt. En hög och bred bambu lindas skyddat runt den, mindre kan man hänga väven över växten. Skyddet ska vara kvar tills tjälen gått ur jorden. När tussilagon blommar är det dags att ta bort det.

Av Kerstin Engstrand