Luftlök, lättodlad och uppseendeväckande

Luftlök, lättodlad och uppseendeväckande

Foto: Kerstin Engstrand

Ja, detta är faktiskt en lök som växer i luften. Dessutom en mycket härdig lök! Lökarna växer upp i toppen på höga stänglar. Tidigt på våren som en av de allra första börjar luftlöken, som är flerårig, skjuta skott.

Luftlök passar bra att sätta som kantväxt längs till exempel pallkragarnas kortsidor. Den trivs även i halvskugga och kommer i gång tidigt, ungefär samtidigt som piplöken men före ramslök och vitlök. På engelska heter luftlöken ”walking onions” då den av tyngden av kronan av lökar uppe i toppen så böjs luftlökarna ner mot jorden där de sedan slår rot. Så fortsätter den att föröka sig.

Foto: Kerstin Engstrand

Det lär finnas tre namnsorter, troligen svenska eller norska och de är ‘Fru Alstad’, ‘Fölsbyn’ och ‘Åsaka Nilsgård’. Jag har aldrig sett dem men den dag jag gör det vill jag hemskt gärna odla dem samt veta mer om dem! Tills vidare njuter jag av mina okända luftlökar.

Som sagt, luftlökarna sitter i små kluster cirka en halv meter upp på stjälken. Du behöver inte vänta på att stjälken ska böja sig. Bryt loss luftlökarna och plantera dem på ett par centimeters djup så har du snart nya plantor. De kan sättas på hösten och under växtsäsongen.

Finessen med luftlök är att den är flerårig. Även bladen går att äta, lämpligen som klippgrönt. Själva lökarna är dock ganska starka. Jag odlar den för att göra syltlök, dvs lägga in dem i vinäger. Till syltlök kan man även använda pärllök, små silverlökar eller sättlökar av gul lök. 

Foto: Kerstin Engstrand

Luftlöken är lite svår att få tag på. Trädgårdssällskap brukar sälja den på mässor, även i säljgrupper på Facebook kan man ibland hitta den. Man tror att luftlöken introducerades av romarna till Europa och att den ursprungligen lär ha kommit från Indien.

På svenska har den tidigare hetat egyptisk luftlök eller katawissalök. Första gången såg jag den var i DBW:s trädgård i Visby, De Badande Wännernas trädgård eller mera vardagligt kallad Botan. Det är en liten och exklusiv botanisk trädgård grundad av just DBW – som bland annat grundade även en  sparbank med samma namn som sällskapet . Min svärfar var aktiv där och såg till att jag fick några lökar.

Foto: Kerstin Engstrand

Visste du förresten att deckarförfattaren Anna Jansson som ung fick sitt deckarintresse just där? Hon och en kompis skuggade en person som norpade växter i trädgården – och till deras fasa upptäckte de att växttjuven hade en älskarinna!

En hel klase med vetenskapliga namn kan man läsa om i SKUD. Luftlök, Allium x proliferum, anges även som:

Allium cepa v. viviparum

Allium cepa ‘Proliferum’

Allium cepa var. proliferum (Moench) Alef.

Allium cepa var. viviparum (Metzg.) Alef.

Allium cepa x fistulosum

Allium fistulosum f. proliferum (Moench) auct.

Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand