Mojo, Kanarieöarnas rubinröda sås är suverän till grönsaker
Färsk, grillad fisk, små färskpotatisar och mojo är inte dumt. Denna röda, trögflytande, glänsande sås passar också utmärkt att hälla på kokt blomkål. Det är salt, vitlök och spiskummin som ger den dess speciella smak och paprikapulver dess underbara färg.
1 msk fint grovsalt
2 msk spiskummin
2–5 klyftor vitlök skurna i bitar
2 stycken peperoncini, små torkade chilifrukter
3 msk paprikapulver
2 dl olivolja
Stöt salt och spiskummin i en mortel ganska fint. Lägg vitlöksbitarna och chilifrukterna i morteln och stöt dem tillsammans med saltblandningen. Häll i paprikapulvret och stöt lite till.
Häll oljan i en glasburk, häll i kryddblandningen och tillslut väl. Nu ska mojon stå och mogna ett par dagar i rumstemperatur. Efter ett tag skiktar den sig varför man alltid måste röra om innan den används. Den håller sig länge i kylskåp men hållbarheten brukar inte vara något problem, mojon tar snabbt slut!
Text och foto: Kerstin Engstrand