Rödvinbärsparfait med chokladlöv

Rödvinbärsparfait med chokladlöv

Foto: Kerstin Engstrand

Glass är väl sommarens mest populära mellanmål. Röda vinbär som kan tyckas lite skarpa i smaken naturella får en mycket mild och god smak i parfait. Extra fin blir den dekorerad med färska röda vinbär och chokladlöv. Parfaiten innehåller ett överraskningsmoment, maränger. Istället för röda vinbär kan man ta lingon!

4 äggulor

1/2 dl florsocker

1/2 liter repade röda vinbär, färska eller frysta

1/2 dl strösocker

4 dl vispgrädde

maränger

klasar av röda vinbär och chokladlöv till dekoration

 

Häll gulorna och florsockret i en skål och vispa gulorna riktigt pösiga. Detta moment är viktigt så låt det ta sin tid. Häll sedan vinbär och socker i matberedaren. Frysta bär behöver bara vara knappt tinade. Mixa så att bären mosas och blandas väl med sockret. Blanda ner vinbärsmoset i äggsmeten, sedan den hårt vispade grädden. Rör om försiktigt men se till att bär och grädde blir jämnt fördelade.

Klä formen med plastfolie och häll i hälften av smeten. Lägg på ett lager maränger, de ska läggas med toppen nedåt, och fyll på med resterande smet. Täck formen med plastfolie eller smörpapper, ställ parfaiten i frysen och låt stå i 12 timmar.

Parfaiten ska tas ut ur frysen strax innan den ska serveras. Låt formen stå ett par minuter i kallt vatten innan smörpappret eller folien tas bort. Vänd den upp och ner på ett fat och dekorera med vinbär och chokladlöv. Det är bättre att gästerna väntar på parfaiten än tvärtom.

 

Chokladlöv

De imponerar! Foto: Kerstin Engstrand
De imponerar! Foto: Kerstin Engstrand

Några chokladlöv på en enkel bit glass och vips är glassen förhöjd till något alldeles extra. Om vi studerar olika löv i trädgården ser vi att alla inte passar att bli formar för våra chokladlöv. Bladen ska vara lagom stora, sega och ha tydliga nerver. Bäst passar vinbärsblad. Använder vi oss av svartvinbärsblad får vi en extra doftsensation i chokladmakandet. Lite pilligt är det och man får räkna med visst svinn, men svinnet går ju att äta!

Använd helst nyplockade vinbärsblad, inte alltför stora men hela, rena och torra. Bladen går bara att använda en gång. Lägg smörpapper på mindre skärbräden som kan ställas in i kylen.

Smält mörk choklad eller så kallad ”Block” i mikrovågsugn eller vattenbad, bara så mycket åt gången att det räcker till 4–5 löv eftersom chokladen snabbt stelnar. Var försiktig vid vattenbad, kommer det vatten i chokladen blir den ful och grynig. När chokladen har smält och är blank och smidig breds den ut på bladets undersida. Chokladlagret ska vara ganska tunt. För tjockt lager gör att chokladlövet går sönder när bladet ska tas bort. Hela bladet ska vara väl och jämnt täckt. Var försiktig så att det inte kommer choklad på bladets framsida, det blir svårare att få loss det då. Ställ chokladlöven att stelna i kylskåpet. Dra sedan försiktigt bort bladet från chokladen, börja från stjälken.

De färdiga chokladlöven kan förpackas försiktigt i en gammal glassburk med smörpapper emellan. Frys in löven och ta fram efter behov.

Text och foto: Kerstin Engstrand