Färga påskägg med lök
Överraska med några extra vackra ägg som förgyller påsken! Genom att använda detta klassiska sätt, att färga äggen med lökskal och skapa mönster med hjälp av blad sprids lite extra glädje.
Skal av gul lök ger gulbruna ägg och röd lök röd-lila ägg.
Du behöver:
- De yttersta, torra skalen, av gul och röd lök. Håll skalen separata.
- Färska blad, jordgubbsblad, finns så här års. Eller ta mindre krukväxtblad med tydliga bladnerver.
- Gammal nylonstrumpa, klippt i bitar
- Påsförslutare för fryspåsar
Samma vatten med lökskal kan användas till flera kok efter varandra. Ju mer skal du har i kastrullen desto starkare färg kommer äggen att få. När man köper gul lök i lösvikt kan du passa på att plocka i lite lösa skal som brukar ligga i kartongen.
Jordgubbs- och smultronblad går att plocka nu på våren. Ta bara ett blad från varje planta. Tar du krukväxtblad eller små blommor ska de vara “vanliga”, det vil säga inte fetbladsväxter.
Av nylonstrumporna använder vi benen. Klipp till längder om ca 12 cm. Ta inte foten då sömmarna kommer att ge märken på äggen. Varje del knyter du först till på ena änden med hjälp av påsförslutare. Fukta därefter strumpan, ägget och det blad som du vill ha som mönster. Det är lättare att få bladet fint mot ägget om samtliga tre delar är fuktiga. Därefter lägger du i ägget och bladet. Se till att bladet kommer med undersidan mot ägget och att det ligger tätt mot ägget. Fäst ihop den andra änden av strumpan, se till att strumpan ligger tätt mot ägget.
Börja med att koka ett ägg så att du ser att du har gjort rätt.
I vattnet lägger du lökskalen, de gula i en kastrull och de röda i en annan och låter det koka upp. Därefter lägger du i äggen. Se till att vattnet täcker äggen. Undvik kastruller som är förtennade inuti, förtenningen kan ta färg. Låt äggen koka till lös- eller hårdkokta ägg. De gula kanske ska bli löskokta och de röda hårdkokta så är det lätt att se skillnad. Ta upp ägg-strumporna, spola dem i kallt vatten och lös upp strumporna. Nu kan du se ett fint mönster av ditt löv på ägget. Förbered för nästa kok, strumporna kan användas igen. Du bör dock ta nya blad.
Text och foto: Kerstin Engstrand