Rosenbalsamin som matigt tillbehör

Rosenbalsamin som matigt tillbehör

Västerbottenspaj med rosenbalsamin. Foto: Kerstin Engstrand

I Indien är rosenbalsamin vanlig, dels inom folkmedicinen men även att äta, oftast då i olika curries. Jag tycker de är suveränt goda till en bit västerbottenspaj. Rosenbalsamin ska vara särskild rik på vitamin A och C men även på kalcium.  Detta recept har jag fått från bekanta i Kanada.

Du behöver:

  • Salt
  • Sesamolja
  • Finhackad färsk ingefära
  • Lite finhackad vitlök, två stora vitlökskyftor
  • Tamari soya sås eller vanlig japansk soya, ibland kallad för ljus soya

Skörda skott så att du har ett rejält knippe med skott som är cirka 30 – 40 cm långa.

Rosenbalsaminens blad är ätbara. Foto: Kerstin Engstrand

Blada av de pilformade gröna bladen från stjälkarna och lägg i en hög. Blommorna plockas också av och läggs i egen hög. Spara några blommor separat för att dekorera rätten med.

Kvar har du då ett antal stjälkar som först ska skalas lätt. Därefter finhackar du stjälkarna och strör rejält med salt av dem. Låt dra i salt i cirka 15 minuter. Skölj därefter av saltet och klappa allt torrt.

Hetta upp sesamoljan i en stekpanna. Fräs de hackade stjälkarna, tillsätt därefter bladen och sist blommorna tillsammans med ingefära och vitlök.

Foto: Kerstin Engstrand

Strax innan servering, sprinkla över lite soya. Dekorera gärna med några färska blommor.

Av Kerstin Engstrand